Norges statsminister Jonas Gahr Støre bekräftar att den första överföringen av palestinska skattepengar är genomförd. Arkivbild.
Norges statsminister Jonas Gahr Støre bekräftar att den första överföringen av palestinska skattepengar är genomförd. Arkivbild. - Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Palestinsk skatt har nått Västbanken via Norge

Med Norge som mellanhand har palestinska skattepengar kunnat betalas ut till Palestinska myndigheten (PA).


Den första utbetalningen på motsvarande cirka 1,2 miljarder svenska kronor bygger på en tillfällig överenskommelse som slöts tidigare i februari mellan Israel, PA och Norge, där Norge fungerar som en mellanhand mellan Israel och PA.

Sedan terrordådet den 7 oktober har Israel hållit tillbaka delar av skatte- och tullintäkterna som samlats in på den av Israel ockuperade Västbanken, med hänvisning till fruktan att pengarna ska gå till terrorstämplade Hamas. Det fick PA, som har begränsat självstyre i territoriet, att fram tills nu vägra ta att emot samtliga överföringar i protest mot Israels beslut.

"Jag är glad över att den palestinska myndigheten denna vecka mottar flera större överföringar från Israel med palestinska skattepengar", säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre i ett pressmeddelande.

Jonas Gahr Støre betonar att pengarna är helt nödvändiga för att myndigheten ska kunna betala ut löner och för att se till att skolor hålls öppna och sjukvårdspersonal får betalt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Försäljningsfall för Ericsson

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,7 procent i mars, jämfört med samma månad 2023.

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

1 timme sedan
Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.