Norges statsminister Jonas Gahr Støre bekräftar att den första överföringen av palestinska skattepengar är genomförd. Arkivbild.
Norges statsminister Jonas Gahr Støre bekräftar att den första överföringen av palestinska skattepengar är genomförd. Arkivbild. - Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Palestinsk skatt har nått Västbanken via Norge

Med Norge som mellanhand har palestinska skattepengar kunnat betalas ut till Palestinska myndigheten (PA).


Den första utbetalningen på motsvarande cirka 1,2 miljarder svenska kronor bygger på en tillfällig överenskommelse som slöts tidigare i februari mellan Israel, PA och Norge, där Norge fungerar som en mellanhand mellan Israel och PA.

Sedan terrordådet den 7 oktober har Israel hållit tillbaka delar av skatte- och tullintäkterna som samlats in på den av Israel ockuperade Västbanken, med hänvisning till fruktan att pengarna ska gå till terrorstämplade Hamas. Det fick PA, som har begränsat självstyre i territoriet, att fram tills nu vägra ta att emot samtliga överföringar i protest mot Israels beslut.

"Jag är glad över att den palestinska myndigheten denna vecka mottar flera större överföringar från Israel med palestinska skattepengar", säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre i ett pressmeddelande.

Jonas Gahr Støre betonar att pengarna är helt nödvändiga för att myndigheten ska kunna betala ut löner och för att se till att skolor hålls öppna och sjukvårdspersonal får betalt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!