Satellitbild på Rubymar i södra Röda havet den 20 februari, läckandes olja. Arkivbild.
Satellitbild på Rubymar i södra Röda havet den 20 februari, läckandes olja. Arkivbild. - Foto: Planet Labs PBC/AP/TT

Lastfartyget Rubymar har sjunkit i Röda havet

Lastfartyget Rubymar har sjunkit i Röda havet, bekräftar den internationellt erkända regeringen samt militären i Jemen.


Det Belizeflaggade fartyget Rubymar, lastat med konstgödsel, skadades den 18 februari i sundet Bab el-mandeb. Det skedde i en attack som den Iran-stödda Huthirörelsen i Jemen säger sig ha utfört.

Fartyget drev norrut och tog in vatten innan det sent i fredags sjönk under en storm, uppger en källa hos myndigheterna. Rubymar hade då varit övergiven i tolv dagar, trots planer på att försöka bogsera henne i land.

Fartyget läcker olja och kan bli en omfattande miljökatastrof, varnade den amerikanska militärens centralkommando för Mellanöstern, Centcom, för en vecka sedan. Både oljespillet och konstgödsellasten kan skada miljön.

"M/V Rubymar transporterade mer än 41 000 ton konstgödsel när det anfölls, vilket kan läcka ut i Röda havet och förvärra den här miljökatastrofen", skrev Centcom på X i förra veckan.

Rubymar är det fartyg som drabbats värst hittills av många handelsfartyg som utsatts för Huthi-attacker sedan november. Attackerna sker för att visa solidaritet med palestinierna i Gaza, enligt Huthirörelsen.

Sundet Bab el-mandeb är en viktig länk mellan Röda havet och Adenviken. För internationell sjöfart innebär attackerna från Huthirörelsen stora konsekvenser. Många rederier väljer att segla söder om Afrika för att undvika Röda havet på rutten mellan Europa och Asien, vilket kostar både tid och pengar.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.