Argentinas president Javier Milei har beordrat en nedstängning av landets statliga nyhetsbyrå. Arkivbild.
Argentinas president Javier Milei har beordrat en nedstängning av landets statliga nyhetsbyrå. Arkivbild. - Foto: Jose Luis Magana/AP

Presidenten stänger statlig nyhetsbyrå

Argentinas regering har på uppdrag av president Javier Milei stängt ner den statliga nyhetsbyrån Télam – enligt presidenten "ett språkrör för tidigare vänsterregeringars propaganda".


Den 79 år gamla nyhetsbyrån är det senaste offret i Mileis strävan att stänga ner statliga institutioner sedan han tillträdde i december.

Agustín Lecchi på Buenos Aires journalistorganisation säger till en lokal radiostation att de fick beskedet om nedstängningen på söndagskvällen och att personalen hindrats från att komma in i lokalerna när de kom till jobbet på måndagsmorgonen. Även nyhetsbyråns hemsida ligger nere.

Télam, som har drygt 700 anställda, publicerar fler än 500 nationella nyhetsartiklar och 200 foton dagligen, samt material för video och radio.

Presidentens talesperson Manuel Adorni säger att regeringen informerat all personal att de befrias från arbete i sju dagar med bibehållen lön "medan framsteg görs för att stänga byrån".

Milei tillkännagav sin avsikt att stänga nyhetsbyrån i ett tal fredags, under öppnandet av kongressen. Han sade att den hade "använts i decennier som en byrå för Kirchneristisk propaganda", med hänvisning till den förra presidenten Cristina Kirchners och hennes makes vänsterpolitiska ideologi.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

1 timme sedan
Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

1 timme sedan
Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

1 timme sedan
De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.