Över 800 avrättades i Iran i fjol

Iran avrättade 834 människor under 2023. Det är den högsta siffran sedan 2015, visar en färsk rapport. Under året genomfördes 43 procent fler avrättningar jämfört med 2022.


Det är andra gången på två årtionden som över 800 avrättningar registrerats i Iran samma år. 2015 var det hela 972 stycken, enligt Norgebaserade Iran Human Rights (IHR) och Frankrikebaserade ECPM i en gemensam rapport.

Organisationerna anklagar Iran för att använda sig av dödsstraffet för att sprida rädsla i samhället efter de omfattande protester mot diktaturen som följde på 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i september 2022.

"Att ingjuta rädsla i samhället är regimens enda sätt att hålla fast vid makten, och dödsstraffet är dess viktigaste verktyg", säger IHR-chefen Mahmood Amiry-Moghaddam i rapporten.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.