Tysklands försvarsminister Boris Pistorius.
Tysklands försvarsminister Boris Pistorius. - Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Tyskland: It-slarv möjliggjorde rysk avlyssning

Rysslands avlyssning av ett hemligt samtal mellan höga befälhavare i tyska luftvapnet berodde på slarv från en av deltagarna, säger Tysklands försvarsminister Boris Pistorius.


Kommunikationssystemen i sig har enligt Pistorius inte komprometterats. Avlyssningen kunde i stället ske då en av deltagarna i videokonferensen hade kopplat upp sig via ett osäkert nätverk, skriver public service-sajten Tagesschau.

Avslöjandet väckte stor uppmärksamhet i helgen, då den ryska propagandakanalen RT publicerade en inspelning av ett samtal mellan officerare i Luftwaffe, som försvarsdepartementet i Berlin senare bekräftat är autentiskt. Diskussionen, som avlyssnats av ryska underrättelsetjänsten, handlade om en möjlig attack mot Kertjbron, som förbinder den av Ryssland ockuperade ukrainska Krimhalvön med Ryssland. Mer specifikt diskuterades huruvida tyska långdistansrobotar kunde användas i kriget.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har hittills sagt nej till att skicka robotsystemet Taurus, som utvecklats i samarbete med svenska Saab, till Ukraina. Bedömare ser detta som ett uttryck för rädsla för att konflikten ska eskalera.

Tyskland är den näst största vapenleverantören till Ukraina, efter USA.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Asienbörser backar rejält

Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.

Polis sköt när man greps efter mordförsök

2 timmar sedan
Sent på måndagskvällen fick polisen larm från ett socialt boende i Upplands Väsby norr om Stockholm om en man som betedde sig hotfullt.