På 14 utvalda arbetsplatser inom Köpenhamns kommun får de anställda möjlighet att jobba komprimerat fyra dagar i veckan under en testperiod som inleds den 1 april. Arkivbild.
På 14 utvalda arbetsplatser inom Köpenhamns kommun får de anställda möjlighet att jobba komprimerat fyra dagar i veckan under en testperiod som inleds den 1 april. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Kortare arbetsvecka testas i Köpenhamn

Nu får kommunanställda i Köpenhamn möjlighet att prova att jobba fyradagarsvecka på 14 utvalda arbetsplatser.


Antalet arbetade timmar blir desamma, men kan koncentreras till fyra dagar i stället för fem.

Det var kommunpolitikern Troels Christian Jakobsen från Alternativet som lanserade idén.

— För Köpenhamns kommun är det superviktigt att vi särskilt skapar goda villkor för dem som arbetar inom omsorgen. Vi har svårt att hitta tillräckligt med lärare och pedagoger, så det är viktigt att vi kan höja kvalitén i deras arbetsliv, säger han till DR.

Försöket inleds den 1 april på flera olika sorters arbetsplatser inom kommunen och fortsätter resten av året, med möjlighet till förlängning även under 2025, och ska sedan utvärderas. Liknande modeller har provats i flera andra danska kommuner.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Muntra miner på Wall Street

Hizbollah: Tiotals raketer avfyrade mot Israel

Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah har avfyrat tiotals raketer mot ett militärt högkvarter i norra Israel som svar på israeliska räder mot byar i södra Libanon, uppger islamiströrelsen.

Polisen i Vindeln rapporterar om misshandel

"Vindeln, man greps misstänkt för misshandel.", skriver polisen på sin hemsida.

Åklagare: Fritt fram att ljuga om ekonomi

Det är fritt fram för åtalade att ljuga i domstolen om sina inkomster i syfte att betala lägre bötesbelopp. Det skriver kammaråklagarna Jan Leopoldson och Jonas Myrdal på DN Debatt och kräver motåtgärder av regeringen.

Misstänkt föremål i Göteborg var ofarligt

1 timme sedan
Det misstänkta föremålet som hittades på en adress i Frölunda i Göteborg på måndagskvällen var ofarligt. Det berättar polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr för TT.

Zelenskyj tackar Biden efter ja till stöd

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har talat med USA:s president Joe Biden efter att representanthuset i USA i helgen röstade igenom ett stödpaket på över 60 miljarder dollar, motsvarande över 650 miljarder kronor, till Ukraina.