ICC i Haag utfärdar arresteringsorder för två ryska militärer.
ICC i Haag utfärdar arresteringsorder för två ryska militärer. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

ICC: Arresteringsorder mot ryska militärer

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har utfärdat arresteringsordrar för två ryska militärer med anledning av misstänkta brott från åtminstone den 10 oktober 2022 till den 9 mars 2023.


Arresteringsordern gäller Sergej Ivanovitj Kobylasj och Viktor Nikolajevitj Sokolov. Båda anklagas för att ha varit ansvariga för riktade attacker mot civila mål och för att ha orsakat "överdriven oavsiktlig skada på civila eller skada på civila föremål", skriver ICC på sin hemsida.

Innehållet i arresteringsordrarna är hemligt för att skydda vittnen och utredningarna.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj välkomnar arresteringsordrarna.

"Varje rysk befälhavare som beordrar attacker mot ukrainska civila och kritisk infrastruktur behöver veta att rättvisa kommer att skipas. Varje förövare av sådana brott behöver veta att de kommer att ställas till svars", skriver Zelenskyj i ett inlägg på plattformen X.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Asienbörser backar rejält

Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.

Polis sköt när man greps efter mordförsök

1 timme sedan
Sent på måndagskvällen fick polisen larm från ett socialt boende i Upplands Väsby norr om Stockholm om en man som betedde sig hotfullt.