Gängledaren Jimmy 'Barbecue' Cherizier pratar med journalister i Haitis huvudstad Port-au-Prince.
Gängledaren Jimmy 'Barbecue' Cherizier pratar med journalister i Haitis huvudstad Port-au-Prince. - Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

Haitisk gängledare varnar för krig

Den haitiske gängledaren Jimmy "Barbecue" Cherizier varnar för att våldet i huvudstaden Port-au-Prince kan leda till inbördeskrig om inte premiärministern Ariel Henry avgår. Henry verkar vara på väg hem till Haiti.


Fakta: Haiti

Med drygt 11 miljoner invånare är Haiti Karibiens mest folkrika nation. Landet ligger i Karibiska havet, där det delar ön Hispaniola med grannlandet Dominikanska republiken.

Ön delades redan på 1600-talet i två delar – en del som hölls av Frankrike och en av Spanien. Efter ett slavuppror utropades 1804 Haitis självständighet. Det nya landet blev det första som avskaffade slaveri.

Men någon långvarig stabilitet har Haiti aldrig lyckats uppnå. 1800-talet präglades av fortsatta krig och under 1900-talet avlöste de grymma regimerna varandra.

Den senaste epoken kan sägas ha inletts med det katastrofala jordskalvet 2010, med hundratusentals offer. Det följdes tio månader senare av ett storskaligt och dödligt kolerautbrott.

Flera val hölls under åren därpå, men resultaten ifrågasattes kraftigt. När president Jovenel Moïse mördades i sitt hem den 7 juli 2021 förvärrades situationen ytterligare. Mordet förblir olöst och i oroligheterna har kriminella gäng tagit kontroll över delar av landet.

— Om Ariel Henry inte avgår, om det internationella samfundet fortsätter att stödja honom, kommer vi att gå rakt mot ett inbördeskrig som kommer att leda till folkmord, sade Cherizier till reportrar i huvudstaden.

— Det kommer inte på fråga att en liten grupp rika människor som bor på stora hotell ska avgöra ödet för människor som bor i arbetarområden.

Premiärminister Ariel Henry befinner sig utomlands, vilket har väckt frågor i ett läge där stora och väpnade grupperingar i landet trappar upp våldet.

Vill ta flygplatsen

Regeringen har utlyst undantagstillstånd och nattligt utegångsförbud efter att grupper bland annat stormade två fängelser i Port-au-Prince i lördags och många fångar gick fria. Det rapporteras om eldstrider när gäng har försökt ta kontroll över landets största flygplats.

Premiärministern Henry uppges försöka återvända till Haiti. Sent på tisdagen uppgavs han ha landat i Puerto Rico, inför vidare resa till Dominikanska republiken. Det är dock osäkert om han tar sig dit, då landet har förbjudit all flygtrafik till Haiti på grund de rådande oroligheterna.

Henry har tidigare varit i Kenya, där han har diskuterat den internationella polisstyrka som det är tänkt att Kenya ska leda i Haiti med mandat från FN:s säkerhetsråd.

Ariel Henry har suttit vid makten sedan mordet på president Jovenel Moïse 2021. Han skulle avgå i februari men ingick ett avtal med oppositionen om att dela på makten tills nyval hålls.

Säkerhetsrådet möts

Tanken är att den Kenyaledda styrkan ska försöka återupprätta lite ordning i det sedan länge krishärjade landet. Enormt dödliga naturkatastrofer och epidemier har följts av ett presidentmord och en urartad våldsspiral.

Läkare utan gränser (MSF) meddelar att organisationens verksamhet i Port-au-Prince trappas upp när dödstalen stiger och allt fler människor behöver tas om hand.

"Vi tar emot i snitt fem till tio nya fall varje dag och vi arbetar på gränsen av vår förmåga", meddelar MSF:s insatsledare Mumuza Muhindo Musubaho.

FN:s säkerhetsråd har kallat till krismöte på onsdagen med anledning av situationen i Haiti.

En demonstrant med en haitisk flagga i Port-au-Prince förra veckan. Arkivbild.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!