En explosion i Gaza på onsdagen, fotograferad från södra Israel.
En explosion i Gaza på onsdagen, fotograferad från södra Israel. - Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Dödläge i Gazasamtal – kan missa målet

Förhandlingarna om en ny vapenvila i Gazakriget har nått ett dödläge inför ramadan. Hamas representanter har åkt hem. USA rapporteras ha skickat mer militärt stöd till Israel än vad som hittills varit känt.


Fakta: Fem månaders krig

Den palestinska extremistgruppen Hamas anföll Israel på morgonen lördagen den 7 oktober. Fler än 1 100 personer beräknas ha blivit dödade, varav merparten civila, och fler än 200 personer togs som gisslan.

Israel svarade med att förklara krig. Man har belägrat Gaza, bombat området ihållande och gått in med markstyrkor i uttalat syfte att tillintetgöra Hamas.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har fler än 30 000 människor dödats i israeliska anfall i Gaza sedan krigsutbrottet. Stora delar av områdets bebyggelse har jämnats med marken.

Omkring 100 personer hålls fortfarande som gisslan av Hamas, enligt Israel. Därutöver har flera ur gisslan dött under tiden i fångenskap.

Det förslag som har legat på förhandlingsbordet har inneburit att bägge sidor ska lägga ned vapnen i sex veckors tid, att 40 av gisslan som hålls av Hamas ska släppas samt att Israel ska frige fängslade palestinier.

Hamas uppges å sin sida ha velat att en överenskommelse ska staka ut en väg mot ett permanent slut på kriget. Israel uppges ha velat ha en mer begränsad uppgörelse där dess offensiv förr eller senare skulle kunna återupptas.

Egyptiska medlare meddelar att förhandlingarna har nått ett dödläge. Hamas delegation har lämnat Kairo och det sägs att samtalen ska återupptas först nästa vecka.

Därmed spricker av mycket att döma medlarnas mål om att nå ett avtal i tid till den muslimska fastemånaden ramadan, som kan inledas redan på söndag.

Palestinier bär iväg tillhörigheter efter att deras hem i staden Khan Yunis bombats sönder i israeliska anfall. Bilden togs på onsdagen.

Skickar hjälp och vapen

Nu är det upp till USA att sätta press på Israel, säger en Hamas-företrädare till AFP.

— Om Israel menar allvar och inte förhalar så är det möjligt att nå en vapenvila före ramadans början, säger denne.

USA:s vicepresident Kamala Harris sade tidigare i veckan att det måste ske en "omedelbar vapenvila", vilket bedömts vara det mest kraftfulla uttalandet hittills från den amerikanska regeringen.

— Hamas hävdar att man vill ha en vapenvila. Nåväl, det finns ett avtal på bordet, sade Harris.

USA har uppmanat Israel att släppa fram fler hjälpförsändelser och lät i helgen flyga in matransoner som släpptes över Gaza.

USA har levererat fler vapen under krigets gång än som tidigare varit känt. Fler än 100 enskilda försäljningar av framför allt ammunition och bomber har skett vid sidan av regeringens större stödpaket, rapporterar The Washington Post. Tidningens källor berättar att leveranserna inte behövde tillkännages då de enskilt inte uppnådde det dollarvärde som formellt krävs för det.

Hundratusentals utan mat

I Gazaremsans norra del, där konflikten har rasat som värst, beräknas det fortfarande finnas omkring 300 000 människor som i princip inte har någonting att äta.

I den södra delen har merparten av remsans civila invånare sökt skydd från fortsatta bombningar och drivits mot den stängda gränsen mot Egypten.

Fler än 30 800 människor har dödats i Gaza sedan krigsutbrottet, enligt en uppdatering på torsdagen från den Hamaskontrollerade vården i det palestinska området.

Palestinier samlas och söker efter överlevande i rasmassorna av ett bostadshus i staden Rafah i södra Gaza, efter ett israeliskt flyganfall. Bilden togs i måndags.
TT
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!