Palestinska kvinnor tvättar kläder i havsvatten i Deir al-Balah på Gazaremsan. Bild från november i fjol.
Palestinska kvinnor tvättar kläder i havsvatten i Deir al-Balah på Gazaremsan. Bild från november i fjol. - Foto: Fatima Shbair/AP/TT

USA upprättar hamn för nödhjälp i Gaza

USA:s president Joe Biden har beordrat USA:s militär att upprätta en tillfällig hamn vid Gazas kust. Men flyg- och havshjälp kan inte ersätta markleveranser, menar FN:s koordinator för Gaza.


Hamnen ska kunna ta emot fartyg som transporterar nödhjälp till det krigsdrabbade och belägrade området, sade Joe Biden i sitt tal till nationen under natten till fredagen, svensk tid.

— En tillfällig pir skulle möjliggöra en massiv ökning av mängden humanitärt bistånd som kommer in i Gaza varje dag.

Biden underströk att operationen inte kommer att kräva amerikanska soldater på marken i Gaza. Och Israel måste också ta sitt ansvar, betonade han.

— Humanitärt bistånd kan inte vara en andrahandsfråga eller ett förhandlingsobjekt. Att skydda och rädda oskyldiga liv måste vara prioritet, sade Biden.

I förra veckan släppte USA via flyg 38 000 mål mat till Gazaborna.

Nödhjälp via havet eller från luften kan dock inte ersätta markleveranser, understryker FN:s humanitära koordinator för Gaza.

— Det (markleveranser) är enklare, det är snabbare, det är billigare. Särskilt när vi vet att vi kommer att behöva upprätthålla humanitärt bistånd till Gazaborna under lång tid framöver, säger Sigrid Kaag efter ett möte i FN:s säkerhetsråd.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!