En palestinsk pojke leker med fyrverkerier för att fira ramadans start.
En palestinsk pojke leker med fyrverkerier för att fira ramadans start. - Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Desperation i Gaza när ramadan inleds

Ramadan är här – men utan vapenvila i sikte. För miljoner palestinier i belägrade Gaza innebär de misslyckade fredsförhandlingarna en fastemånad i total misär. Situationen i Jerusalem är "extremt spänd" sedan troende muslimer stoppats vid Tempelberget.


På stranden i Gaza står Mohammed Harara och väntar. Sedan i söndags morse har han stått där och spanat ut över havet i förhoppning att få se ett skepp dyka upp vid horisonten.

Knappt 40 mil bort sitter välgörenhetsorganisationen Open Arms skepp fast i hamnen i cypriotiska Larnaca. 200 ton livsmedel för Gazas nödställda har försenats på grund av tekniska problem.

I och med ramadans start står det klart att medlarna har misslyckats med sitt mål, som varit en vapenvila i kraft före fastemånadens start. Under natten och morgonen har civila palestinier dödats i israeliska attacker i Gaza stad och i Rafah, rapporterar medier.

Behöver grönsaker

När fastemånaden nu inleds växer desperationen i det belägrade Gaza – men många palestinier har de facto redan fastat i månader. Situationen är värst i norra Gazaremsan, som nästintill helt har skurits av från omvärlden av israeliska styrkor. I södra Gaza, dit hjälpleveranser fortfarande når i begränsad omfattning, säljs de få konserver som finns till skyhöga priser.

— Vi behöver grönsaker och frukt att ge till våra barn. De blir svagare och svagare och kommer att dö av hunger, säger Sufian al-Yazji till Al Jazeera i Rafah.

Under ramadan avstår miljoner muslimer världen över från mat och vatten från soluppgången till solnedgången. I merparten av Mellanöstern inleds den officiellt på måndagen, sedan Saudiarabiens kung Salman meddelat att nymånen siktats.

Förhindrades att be

Situationen i Jerusalem beskrivs som extremt spänd. På söndagskvällen hindrade israeliska styrkor hundratals muslimer från att gå in i al-Aqsa-moskén på Tempelberget, uppger den palestinska nyhetsbyrån Wafa. Bara kvinnor över 40 års ålder tilläts in för att be i samband med ramadans start.

I förra veckan lovade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att alla som ville besöka al-Aqsa under ramadan skulle få göra det.

Tempelberget, eller al-Haram al-Sharif, har stått i centrum för kampen om Jerusalem i århundraden. Där finns helgedomar inom judendomen, islam och kristendomen. Sedan 1967 står Tempelberget under israelisk kontroll.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!