Välgörenhetsorganisationen Open Arms inledde sin resa från Larnaca på Cypern på tisdagsmorgonen.
Välgörenhetsorganisationen Open Arms inledde sin resa från Larnaca på Cypern på tisdagsmorgonen. - Foto: Petros Karadjias/AP/TT

Första fartyget på väg – 200 ton mat till Gaza

Ett första fartyg med förnödenheter har lämnat hamnen på Cypern. Lasten väntas komma fram till det belägrade Gaza under natten eller på onsdagen.


Välgörenhetsorganisationen Open Arms skepp bogserar en pråm lastad med närmare 200 ton livsmedel: ris, mjöl, baljväxter, grönsaker på burk och olika typer av protein. Resan till Gaza inleddes under tisdagsmorgonen och sker i samarbete med hjälporganisationen World Central Kitchen.

"Vårt hjälpteam arbetar för att skicka så många hjälpfartyg som möjligt", skriver organisationen på X.

World Central Kitchen har medarbetare som färdigställer en brygga för att kunna lossa lasten i Gaza, uppgav en representant förra veckan. Var exakt fartyget ska lägga till hålls hemligt av säkerhetsskäl.

Det är den första transporten längs en så kallad maritim korridor via vilken det är tänkt att hjälp ska kunna levereras till civila i Gaza.

Fartyget väntas komma fram under natten eller på onsdagen.

I fredags meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att en maritim korridor för humanitärt stöd till Gazaborna skulle öppna under helgen. Den första avresan blev sedan fördröjd på grund av tekniska problem.

"Avgången av det första fartyget är ett tecken på hopp. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för många framtida fartyg", skriver hon på tisdagen på X där hon tackar Cyperns president Nikos Christodoulides.

Cypern är det EU-land som ligger närmast Gaza och EU stöttar hjälpkorridoren.

Open Arms har haft sitt fartyg redo i cypriotiska Larnaca i flera veckor i väntan på tillstånd att ta sig an resan över östra Medelhavet, skriver organisationen på X.

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!