Vita husets nationelle säkerhtsrådgivare Jake Sullivan.
Vita husets nationelle säkerhtsrådgivare Jake Sullivan. - Foto: Evan Vucci/AP/TT

Biden trotsar kongressen – ger Ukraina nödstöd

USA:s regering skickar militär materiel för 300 miljoner dollar till Ukraina. Därmed sidsteppar president Joe Biden kongressen som stoppar stöd.


Beskedet om ett extraordinärt stödpaket meddelades av den nationelle säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan på tisdagen.

— I dag meddelar jag, på uppdrag av president Biden, att ett akutpaket med säkerhetsstöd samt vapen och utrustning för 300 miljoner dollar ska skickas till Ukraina, sade han.

— Världen ser på. Klockan tickar. Vi måste se ett att något händer så fort som möjligt, fortsatte Sullivan och riktade sig därmed till den amerikanska kongressen.

Oro i Pentagon

Den republikanska majoriteten i representanthuset har i månader motsatt sig ett av presidenten föreslagit stödpaket på 61 miljarder dollar, motsvarande 625 miljarder kronor.

Oron inom det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon är uppenbar, då rysk militär kan göra framryckningar som Ukrainas militär har svårt att stå emot.

Ukrainas militär får ekonomiskt nödstöd av USA:s regering, som kringgår kongressen. Arkivbild.

— Det är ett relativt litet stödpaket och består av ett minimum av vad Ukraina behöver under en kort tid, sade en högt uppsatt representant för försvarsdepartementet inför den formella kungörelsen.

Hittat pengar

Pentagon säger att man kunnat få fram stödet genom att granska stora vapenkontrakt och lyckats spåra besparingar och överskott – pengar som i sin tur kan sändas till Ukraina utan kongressens tillåtelse.

Tisdagens beslut motsvarande drygt tre miljarder kronor är samtidigt bara en liten pusselbit i det omfattande och komplicerade stöd som USA ger till Ukraina. USA:s militär har dragit på sig stora skulder och behöver ett tillskott på minst 10 miljarder dollar, runt 102 miljarder kronor, för att ersätta de vapen, ammunition och materiel som skickats till Ukraina, rapporterar den amerikanska nyhetsbyrån AP.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!