Situationen i Haiti har de senaste veckorna blivit allt mer kaotisk. På måndagen meddelade den tillförordnade premiärministern Ariel Henry att han avgår. Arkivbild.
Situationen i Haiti har de senaste veckorna blivit allt mer kaotisk. På måndagen meddelade den tillförordnade premiärministern Ariel Henry att han avgår. Arkivbild. - Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

Expert: Krisen i Haiti kan förvärras

Bedömare varnar för att situationen med våld och kaos i Haiti kan förvärras efter att den tillförordnade premiärminister Ariel Henry på måndagen meddelade att han avgår.


Ariel Henry ska nu lämna över makten till ett övergångsråd, bestående av representanter för Haitis politiska partier, som ska utse en tillfällig ledare innan val kan hållas i landet.

Representanterna ska utses inom de kommande 48 timmarna sade Matthew Miller, talesperson för USA:s utrikesdepartement, på tisdagen.

Eddy Acevedo, stabschef och senior rådgivare på tankesmedjan Wilson Center in Washington, USA, säger att överlämnande av makten i landet inte är tillräckligt för att stoppa kaoset.

— Att ta bort premiärminister Henry och försöka få till stånd en politisk lösning kommer inte automatiskt att lösa den akuta säkerhetskrisen i Haiti, säger Acevedo.

Han säger också att Haiti fortfarande kan bli det internationella samfundets värsta mardröm där en gängledare tar över presidentpalatset.

Våldsamma gäng har kastat in den karibiska nationen – en av världens fattigaste – i ett tillstånd av så gott som total anarki. De senaste veckorna har situationen blivit alltmer kaosartad, med plundringar och förstörelse, döda kroppar utspridda på gatorna och ökad oro för en stundande svältkatastrof.

Ariel Henry har lett landet sedan president Jovenel Moïse mördades i juli 2021.

För snart två veckor lämnade Henry Haiti för Kenya, för samtal om den internationella polisstyrka som Kenya med mandat från FN:s säkerhetsråd ska leda i Haiti. Efter hans avresa ökade de kriminella gängen ytterligare trycket på regeringen. Henry är nu strandsatt i Puerto Rico efter att flygplatsen i Haitis huvudstad Port-au-Prince angripits och oroligheterna stegrats.

Kenya meddelade efter Henrys avgång att de pausar sitt uppdrag. USA har dock uttryckt optimism om att det ska gå att fullfölja när en ny regering är på plats i Haiti.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!