Stadshuset i Belgorod blev beskjutet på tisdagen.
Stadshuset i Belgorod blev beskjutet på tisdagen. - Foto: Belgorods borgmästare Valentin Demidov/handout via AFP/TT

Motståndsgrupper manar ryssar: Fly nu

Frivilligförband som strider för Ukraina går till anfall på den ryska sidan av gränsen – och uppmanar civila ryssar att fly storstäderna där. Samtidigt har Ukraina trappat upp drönaranfallen mot Ryssland rejält.


Fakta: Brokiga grupperingar

Under det fullskaliga Ukrainakrigets gång har det bildats flera paramilitära grupper som sägs bestå av ryssar. De har mer eller mindre uttalad samverkan med Ukrainas militär och rapporteras samla såväl extremister som mer moderata regimkritiker.

Vid räder över gränsen i maj och juni 2023 sade sig dessa grupper ta kontroll över flera samhällen på den ryska sidan, innan de slogs tillbaka.

Rysslands frihetslegion (LSR) titulerar sig som en moderat motståndsgrupp och rapporteras samla många ryska nationalister av olika slag, under en oppositionell vit-blå-vit flagga. Dess talesperson Maximilian Andronnikov (kallad Tsezar) har rötter i våldsbejakande extremistgrupper.

Ryska frivilligkåren (RDK) har en mer tydlig högerextrem profil och leds av nynazisten Denis Kapustin (även kallad Nikitin), som har organiserat våldsamma högerextremister bland annat bland fotbollshuliganer i Tyskland.

Sibiriska bataljonen (SB) grundades som ett av flera internationella frivilligförband i Ukrainas armé, för att samla stridande från minoritetsgrupper i Ryssland, som basjkirer, burjatier, tatarer och tjetjener. Den leds av jakuten Vladislav Ammosov, som rapporteras ha en lång bakgrund i Rysslands militär.

Ryska frihetslegionen (LSR), Ryska frivilligkåren (RDK) och Sibiriska bataljonen (SB) går ut med ett gemensamt budskap till ryska medborgare. Eftersom Ryssland hela tiden beskjuter Ukraina och dödar oskyldiga så kommer det att behöva ske motanfall mot de större ryska städerna Belgorod och Kursk, varnar de.

Bägge städer har hundratusentals invånare och de tre förbanden, som säger sig bestå av regimkritiska ryssar, anklagar regimen i Moskva för att ha placerat invånarna där i skottlinjen.

"För att civila dödsfall ska undvikas uppmanar vi alla att lämna städerna omedelbart."

De tre grupperna, som säger sig bestå av regimkritiska ryssar, inledde under natten till tisdag ännu en framstöt på åtminstone två platser vid gränsen.

De säger sig vara kvar på rysk mark samt ha tagit kontroll över en liten gränsort. Enligt den ryska militären har "terroristernas" framfart stoppats helt.

Många tiotal drönare

Vid sidan av det svårtydda läget vid gränsen har Ukrainas militär skickat mängder av attackdrönare mot Ryssland under de senaste två dygnen. Upp emot 60 stycken sköts ned över Ryssland under natten till onsdag, enligt rysk uppgift.

Under morgontimmarna har ett oljeraffinaderi träffats i en drönarattack, uppger lokala myndigheter i regionen Rjazan sydost om Moskva. Flera människor uppges ha blivit skadade.

I staden Belgorod slog en eller flera drönare ned i stadshuset på tisdagen. Senare rapporteras det att en drönare har slagit ned i säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter i staden.

Fler drönaranfall rapporteras i grannregionen Voronezj, men också så långt norrut som i regionen Leningrad, som omger S:t Petersburg. Många anfall riktas mot bränsledepåer och kraftanläggningar.

Putin: Vill störa valet

Skolor i flera ryska regioner har tillfälligt gått över till distansundervisning på grund av attackerna.

Rysslands myndigheter beskriver genomgående motståndsgrupperna som ukrainska. I en intervju i statsstyrd tv säger president Vladimir Putin att det ska ses i ljuset av Ukrainas militära misslyckanden det senaste året – och av det presidentval som arrangeras i Ryssland till helgen.

— Jag hyser inga tvivel om att det huvudsakliga syftet är, om inte att störa Rysslands presidentval, så att på något vis lägga sig i processen, säger Putin.

Rysslands president Vladimir Putin i en intervju med den statsstyrda tv-kanalen Rossija Segodnja som sändes på tisdagen.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!