Belgiska armén skakas av en mobbningsskandal. Soldaterna på bilden – på väg till Rumänien 2022 – har dock inget med den nya skandalen att göra. Arkivfoto.
Belgiska armén skakas av en mobbningsskandal. Soldaterna på bilden – på väg till Rumänien 2022 – har dock inget med den nya skandalen att göra. Arkivfoto. - Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Armémobbning skakar Belgien

Natos värdland Belgien skakas av en mobbningsskandal i försvaret. En hel pluton riskerar att få sparken.


På en snabbt inkallad presskonferens på torsdagsmorgonen berättar försvarsminister Ludivine Dedonder och arméchefen Michel Hofman om övergrepp på en ingenjörsbataljon i Amay, sydväst om Liège i det fransktalande Belgien.

Efter tips från en anhörig i vintras har en utredning avslöjat hur nyinryckta förnedrats både psykiskt och fysiskt under flera månader och till och med år.

— Det här uppträdandet är oacceptabelt, därför vidtar vi kraftiga åtgärder, förklarar Dedonder enligt tidningen Le Soir.

En utpekad pluton, omfattande ett 30-tal personer, har omedelbart upplösts och både juridiska och administrativa åtgärder är på gång. Exakta detaljer vill ministern dock inte avslöja.

Enligt arméchefen är flera tiotal soldater inblandade, inte bara nyinryckta utan även mer erfarna militärer.

— De här soldaterna är såväl vittnen som förövare och offer, förklarar Hofman.

Skandalen är den andra inom kort tid i det belgiska försvaret. Åtta fallskärmsjägare har nyligen åtalats i Norge efter slagsmål utanför en pub i samband med en vinterövning.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!