Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz vid ett möte i Hamburg i höstas. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz vid ett möte i Hamburg i höstas. Arkivbild. - Foto: Fabian Bimmer/AP/TT

Tysk-fransk träta – glädje i Moskva

Tyskland och Frankrike munhuggs och pikar varandra om försvarssatsningar och insatserna i Ukraina. Nu söks en nystart i samarbetet på en gemensam toppträff med Polen i Berlin.


Fakta: Weimar-triangeln

Det särskilda samarbetet mellan Tyskland, Frankrike och Polen kallas för Weimar-triangeln, efter ett möte mellan de tre ländernas dåvarande utrikesministrar i tyska Weimar 1991. Inledningsvis handlade det mycket om att hjälpa Polen att ställa om från kommunisttiden och leda landet mot EU och Nato.

De senaste åren har samarbetet legat i malpåse, mycket på grund av den förra polska regeringens starkt skeptiska syn på EU och Tyskland.

Under fredagen möts Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Frankrikes president Emmanuel Macron och Polens premiärminister Donald Tusk i Berlin. Dessförinnan håller Scholz och Macron även ett separat möte. Tidigare på dagen träffar Scholz även EU:s rådsordförande Charles Michel.

Merkozy och Mercron var sammansättningar som flitigt användes för att beskriva det nära tysk-franska samarbetet under Angela Merkels tid som förbundskansler då först Nicolas Sarkozy och sedan Emmanuel Macron var presidenter i Frankrike.

Däremot blev aldrig Merkollande något som satte sig under François Hollandes tid i Elyséepalatset 2012–2017. Och lika lite har någon Schocron-effekt varit synlig sedan Olaf Scholz efterträdde Merkel 2022.

Men det skulle behövas. Inte minst efter den senaste tidens uppmärksammade träta mellan de styrande i Berlin och Paris.

Skumpa i Moskva?

Emmanuel Macron har tydligt pikat Tysklands inledande tvekan om att hjälpa Ukraina militärt när han påminde om att "somliga" bara erbjöd sovsäckar och hjälmar.

Hans ord om att inte utesluta västtrupper på marken i Ukraina såg sig Scholz tvungen att offentligt avfärda – tre gånger om – med att "det kommer inga marktrupper från europeiska stater eller Nato".

Macron fortsatte med att säga att det nu gäller att inte vara "fegisar" – varpå Scholz betonade att Tyskland skänkt vapen för betydligt mer än vad Frankrike gjort.

"Djupt beklagligt", säger tyske ex-diplomaten Wolfgang Ischinger i tidningen Die Welt.

— Om Tyskland och Frankrike visar upp sig som gnabbande och oeniga inför Ryssland så var kommer champagnekorkarna att flyga? Inte i Washington eller Italien utan i Moskva, säger Ischinger, enligt nyhetsbyrån AFP.

Tredje mannen

Kanske kan ett fredagsmöte i Berlin skipa fred och få ny fart på samarbetet. Scholz bedyrar i alla fall redan på förhand att han minsann har en "väldig god" personlig relation till Macron.

Samtidigt muttras det beskt bland andra EU- och Natoländer mot både Tyskland och Frankrike för deras sätt att urvattna och försena assistansen till Ukraina. Berlin har drivit igenom att den egna militära Ukrainahjälpen ska kunna räknas in i nya EU-stöd.

Paris har i sin tur lobbat hårt för att framför allt gynna europeisk (läs: fransk) vapenindustri i stödet, snarare än att snabbt köpa upp det som finns på annat håll.

En extra viktig roll för att driva på de två EU-bjässarna får därmed den tredje mannen i fredagens Berlin-träff: Polens premiärminister Donald Tusk.

— Som jag ser det är det dessa tre huvudstäder (de styrande i Tyskland, Frankrike och Polen) som har kraften och ansvaret för att mobilisera hela Europa, sade Tusk till polsk tv vid sitt besök i Washington tidigare i veckan.

Polens premiärminister Donald Tusk vid sitt besök i USA tidigare i veckan.
TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!