Rök stiger över Gaza efter en israelisk attack.
Rök stiger över Gaza efter en israelisk attack. - Foto: Abdel Kareem Hana/AP/TT

Hamas ger förslag om vapenvila

Terrorstämplade Hamas har lagt fram ett förslag till en sex veckor lång vapenvila i Gaza. Enligt förslaget ska runt 40 personer ur gisslan bytas mot palestinska fångar, uppger en Hamaskälla för AFP.


Den första utväxlingen skulle kunna gälla kvinnor, barn, äldre och sjuka ur gisslan, enligt källan.

Enligt ett förslag om vapenvila från Hamas som Reuters tagit del av finns 100 palestinska fångar som avtjänar livstidsstraff bland dem som ska friges i utbyte mot gisslan. Förslaget har presenterats för medlare och USA, rapporterar nyhetsbyrån.

I torsdags uppgav Israels premiärminister Benjamin Netanyahus kansli att ett nytt förslag om vapenvila som Hamas presenterat för medlare bygger på "orimliga krav". Men på fredagen meddelade kansliet att Israel kommer att skicka en delegation till Qatar för ytterligare samtal om att säkra frigivningen av gisslan i Gaza.

Under attacken mot Israel den 7 oktober togs fler än 200 personer som gisslan. Omkring 100 personer hålls fortfarande som gisslan av Hamas, enligt Israel.

De senaste veckorna har det pågått diskussioner om en eventuell vapenvila i Gaza, som hittills inte har lett till något resultat.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!