Benjamin Netanyahu har tidigare sagt att han inte har för avsikt att backa och att en offensiv mot Hamas i Rafah är avgörande för hans mål att krossa den terrorstämplade gruppen. Arkivbild.
Benjamin Netanyahu har tidigare sagt att han inte har för avsikt att backa och att en offensiv mot Hamas i Rafah är avgörande för hans mål att krossa den terrorstämplade gruppen. Arkivbild. - Foto: Abir Sultan/AP/TT

Israel ger grönt ljus till offensiv mot Rafah

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har godkänt militära planer på att attackera Rafah, den sydligaste staden i Gaza dit majoriteten av civilbefolkningen har tagit sin tillflykt. Palestinske presidenten Mahmud Abbas varnar för "en ny massaker".


Markoffensiven kommer att föregås av en evakuering av civilbefolkningen, enligt uttalandet från Benjamin Netanyahus kansli, utan att det specificeras hur eller när detta ska ske.

Israels militär uppgav i onsdags att den planerar att flytta civilbefolkningen till "humanitära öar" i mitten av Gaza före den planerade offensiven.

Palestinierna på Västbankens president Mahmud Abbas, som tillhör Fatah, säger i ett uttalande att en offensiv i Rafah "kan leda till en ny massaker och ytterligare fördrivning av det palestinska folket i Gaza", rapporterar den palestinska nyhetsbyrån Wafa.

"Inte sett den"

John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, säger att Vita huset vill ta del av Israels plan på en militäroperation i Rafah.

— Vi har inte sett den. Vi skulle verkligen välkomna möjligheten att få se den, säger Kirby och tillägger att USA inte kan stödja någon plan utan trovärdiga förslag på hur civilbefolkningen ska kunna skyddas.

Tysklands utrikesdepartement säger på fredagen att "en storskalig offensiv i Rafah inte kan rättfärdigas", och att "över en miljon människor har sökt skydd där utan någonstans att ta vägen".

"Vi behöver en humanitär vapenvila nu, så att dödandet upphör och gisslan äntligen släpps", skriver departementet på X.

Offensiv avgörande

Netanyahu har tidigare sagt att han inte har för avsikt att backa och att en offensiv mot Hamas i Rafah är avgörande för hans mål att krossa den terrorstämplade gruppen.

Omkring 1,4 miljoner fördrivna Gazabor befinner sig i Rafah.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!