Arkivbild från vulkanutbrottet i Grindavík i närområdet tidigare i vintras.
Arkivbild från vulkanutbrottet i Grindavík i närområdet tidigare i vintras. - Foto: Marco Di Marco/AP/TT

Nytt vulkanutbrott på Island

Island har drabbats av ett nytt vulkanutbrott. Enligt isländska public service-bolaget Rúv startade utbrottet mellan Hagafell och Stóra-Skógfell i Sudurnes, samma region som tidigare utbrott inträffat i under vintern.


Fakta: Vulkaniska Island

Gränsen mellan de nordamerikanska och eurasiatiska kontinentalplattorna går rakt igenom Island.

Läget innebär att Island har extremt mycket geologisk aktivitet. Exempelvis ledde ett vulkanutbrott på 1700-talet till att en fjärdedel av befolkningen miste livet.

Oftast är utbrotten dock mindre, och orsakar inga större konsekvenser om de sker i glesbefolkade, bergiga delar av landet. Men det moderna samhället är känsligt på nya sätt – när Eyjafjallajökull vid Islands sydkust våren 2010 spred aska över Europa slogs flygtrafiken ut i upp till flera veckor.

Bilder från utbrottet visar hur lava plötsligt skjuts upp och rök bolmar från sprickan.

Islands meteorologiska myndighet skickade klockan 20.22 ut en varning för ökad seismisk aktivitet mellan de två områdena och att det var ökad risk för ett vulkanutbrott.

En minut senare inleddes utbrottet, rapporterar Rúv.

— Under den senaste timmen har vi sett många små jordskalv i området, vilket tyder på att magman rört sig från reservoaren där det strömmar in, vidare in i spricksystemet, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

Förhöjd beredskap

Civilförsvaret har fått förhöjd beredskap, och närliggande staden Grindavík evakueras. I turistattraktionen Blå lagunen är evakueringen klar.

Utbrottet är det fjärde som drabbat trakten sedan december, och den sjunde sedan mars 2021. Innan dess hade det inte varit något vulkanutbrott på halvön Reykjanes på 800 år.

Grindavík har på grund av risken för vulkanutbrott evakuerats flera gånger de senaste månaderna. Flera hus i staden förstördes av lavans framfart i februari.

Björn Lund säger att det än så länge inte finns så mycket information om händelsen utöver att sprickan är 2,9 kilometer lång.

Det finns risk för att magman tar samma väg som vid utbrotten i början av februari, och även denna gången orsakar skador på vattenledningssystemet från det geotermiska kraftverket Svartsengi, enligt Lund.

— Vid det senaste utbrottet rann det på ganska bra. Tar lavan samma väg finns det risk för att man får ytterligare ett brott på vattenförsörjningen, säger han.

"Oerhört troligt"

Magma rörde sig under marken i området för två veckor sedan, men den gången inträffade inget utbrott.

— Det har fortsatt att ackumuleras magma i området under Svartsengi sedan i oktober, så det har varit oerhört troligt att det skulle ske ytterligare en magmarörelse men oklart om det skulle leda till utbrott. Nu gick det väldigt fort, säger Lund.

Landets meteorologiska myndighet skrev redan i fredags att ett utbrott skulle kunna ske med mycket kort förvarning, och att det mest troligt skulle ske mellan höjderna Stóra-Skógfell och Hagafell.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!