USA:s ambassad i Havanna, Kuba. Arkivbild.
USA:s ambassad i Havanna, Kuba. Arkivbild. - Foto: Ismael Francisco/AP/TT

Studier om "Havannasyndrom" hittar inga skador

Det så kallade "Havannasyndromet" orsakade inga hjärnskador, enligt två nya omfattande amerikanska studier.


För åtta år sedan flödade det in rapporter om amerikanska diplomater och underrättelsetjänstpersonal runt om i världen som drabbats av mystiska symtom – till och med potentiella hjärnskador – med en början i Kubas huvudstad Havanna.

Men "Havannasyndromet", som det kom att kallas, har inte gett några skador på hjärnan. Enligt två studier av det statliga amerikanska forskningsinstitutet NIH, vilka omfattade över 80 personer som undersöktes med magnetröntgen, blodprover, samt hörsel- och syntester.

Samtidigt, betonar en av forskningsledarna, lider de här personerna av "verkliga symtom".

"De har det väldigt tufft", säger Leighton Chan, huvudförfattare till den ena studien.

Riktad energi, mikrovågor och ultraljud pekades inledningsvis ut som möjliga orsaker till symtomen, men enligt en preliminär rapport från amerikanska underrättelsetjänsten CIA från 2022 var det troligtvis inte någon utländsk makt som låg bakom händelserna.

Enligt en annan rapport från i fjol av NIC, en tankesmedja i det amerikanska underrättelseväsendet, har symtomen sannolikt med tidigare skador, stress och sociala faktorer som gruppsykologi att göra, rapporterar den populärvetenskapliga tidskriften Scientific American.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!