Amit Soussana, kramas om av en vän efter att ha pratat med journalister framför sitt förstörda hus i kibbutzen Kfar Azza. Soussana fördes bort som gisslan av Hamas den 7 oktober förra året.
Amit Soussana, kramas om av en vän efter att ha pratat med journalister framför sitt förstörda hus i kibbutzen Kfar Azza. Soussana fördes bort som gisslan av Hamas den 7 oktober förra året. - Foto: Leo Correa/AP/TT

Fördes bort av Hamas – vittnar om sexövergrepp

Hamasmannen väntade tills hennes mens var över, tvingade henne att tvätta sig – och förgrep sig på henne under pistolhot. Fyra månader efter det att hon släppts ur fångenskapen vittnar israeliskan Amit Soussana om sexövergrepp och tortyr under sina 55 dagar som gisslan i Gaza. Jag hoppades att någon skulle komma och rädda mig, säger hon till The New York Times.


Över 1 100 dödades och fler än 200 togs som gisslan i islamistgruppen Hamas attack mot Israel den 7 oktober. Angreppet blev startpunkten för Israels bombardemang och markoffensiv mot Gaza, som hittills har skördat över 32 000 liv, enligt myndigheter kontrollerade av den terrorstämplade gruppen.

En av dem som fördes bort var juristen Amit Soussana, som misshandlades och kidnappades av minst tio män.

— Jag ville inte bli förd till Gaza som ett objekt, utan att kämpa emot, berättar hon för The New York Times i en intervju som är den första i sitt slag med detaljer kring vad gisslan fått utstå.

Sattes på badkarskanten

Soussana berättar att hon togs till en privat bostad och att rummet – en barnkammare – verkade ha förberetts. Där fanns en fläkt, en tv och tre madrasser. En för henne och två för hennes vakter. På väggarna hängde bilder av seriefiguren Svampbob Fyrkant.

Efter ungefär tre veckor i fångenskap var hennes mens över. Då gick den ena vakten, Muhammed, till attack.

Han tvingade henne att tvätta sig och efter ett par minuter i duschen hörde hon honom ropa på henne.

— Jag vände mig om och såg honom stå där. Med en pistol, berättar hon.

Han satte henne på badkarskanten, tafsade på henne och slog henne. Pistolen höll han riktad mot hennes ansikte.

— Sedan släpade han mig till sovrummet, säger Soussana.

Där tvingade han henne att utföra en sexuell handling innan han lämnade henne naken i mörkret.

Hamas: Inte trovärdigt

Hamas har förnekat att deras medlemmar förgriper sig på gisslan. En FN-rapport pekar dock på motsatsen. I rapporten står det att det finns "tydlig och övertygande information" om att flera i gisslan fått utstå sexuellt våld.

Basem Naim, talesperson för Hamas, uppger för The New York Times att gruppen ska utreda Soussanas anklagelser, men att de inte är trovärdiga.

När Israel inledde sin markoffensiv i Gaza flyttades Soussana till ett annat bostadshus. Där fanns redan fyra andra israeliska gisslan.

Hon vittnar om hur hon där utsattes för tortyr med pistolslag, tejp över munnen och hur hon hängdes upp "som en kyckling" i en käpp mellan två soffor.

— Det pågick i kanske 45 minuter. De sparkade och slog mig samtidigt som de skrattade och sa till de andra gisslan att titta på mig.

Soussana släpptes till slut fri den 30 november förra året. Fler än 100 personer befinner sig fortfarande i Hamas grepp.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!