Begravning för de som dödades i en israelisk attack i södra Libanon under onsdagen.
Begravning för de som dödades i en israelisk attack i södra Libanon under onsdagen. - Foto: Mohammed Zaatari/AP/TT

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.


Enligt israeliska medier finns inga uppgifter om att några israeler skadats i attackerna, som riktades mot samhällena Goren och Shlomi, enligt ett uttalande från Hizbollah.

Torsdagskvällens attack är en vedergällning för de israeliska luftangrepp som under natten till onsdagen dödade minst nio personer som uppges vara sjukvårdare, enligt Israel kopplade till en militant islamistisk grupp.

Sedan kriget mellan Israel och terrorstämplade palestinska Hamas bröt ut den 7 oktober har eldgivning mellan Hizbollah och Israel skett i stort sett dagligen. Nio civila och elva soldater har dödats i Israel. I Libanon har omkring 50 civila dödats, och fler än 240 stridande Hizbollahmedlemmar.

FN:s fredsbevarande insats vid gränsen till Israel i södra Libanon, Unifil, säger att det är av största vikt att eskaleringen upphör omedelbart.

"Vi uppmanar alla sidor att lägga ned vapen och påbörja processen mot en hållbar politisk och diplomatisk lösning", säger Unifil.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!