Poliser utanför skolan i Vanda, Finland, på tisdagen.
Poliser utanför skolan i Vanda, Finland, på tisdagen. - Foto: Markku Ulander/AP/TT

Det här vet vi om skoldådet i Finland

Ett barn har dödats och två har skadats allvarligt i en skolskjutning i Vanda i Finland. Alla tre och även den misstänkte skytten gick i samma klass i årskurs 6 och var tolv år. På onsdagen uppger polisen att skyttens motiv varit mobbning. Detta vet vi om händelsen.


Klockan 09.08 på tisdagsmorgonen får polisen information om att det skett en skottlossning vid en skola i Vanda utanför Helsingfors.

.

Polisen är på plats efter nio minuter och skolområdet spärras av. Den misstänkte pojken har då lämnat skolans område.

.

Vid 10-tiden griper polisen den misstänkte i närheten av skolan. Gripandet ska ha gått lugnt till. På sig hade den misstänkte ett skjutvapen som ägs av en nära släkting. I inledande preliminära förhör erkände pojken gärningen.

.

Cirka 800 elever går på skolan som har 90 personer anställda. På skolan undervisas barn i årskurs 1–9. Den är uppdelad i två delar och ligger i bostadsområdet Bäckby (Viertola).

.

Vid en pressträff klockan 13 på tisdagen, lokal tid, meddelade polisen att ett barn dödats och två barn är allvarligt skadade efter skjutningen. Alla är tolv år, liksom barnet som misstänks för skjutningen. Samtliga gick i samma klass.

.

Skytten bar mask och hörlurar under skjutningen, rapporterar finländska medier.

.

Eftersom den misstänkte gärningsmannen är tolv år är han inte straffrättsligt ansvarig utan kommer att lämnas över till sociala myndigheter, enligt finländska medier.

.

På onsdagen vajar flaggor på halv stång vid Finlands offentliga byggnader. Polisen uppger att förhör fortsätter med den misstänkte tolvåringen och tekniska utredningar och vittnesförhör genomförs i skolan. Tolvåringen har enligt polisen i förhör att han sagt att han varit utsatt för mobbning på skolan, vilket ska ha varit grunden till hans agerande.

.

Enligt finländska medier vårdas två flickor i klassen för mycket allvarliga skador.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!