Elefanter dricker vatten i nationalparken chobe i Botswana. Landet har världens största elefantbestånd. Arkivbild.
Elefanter dricker vatten i nationalparken chobe i Botswana. Landet har världens största elefantbestånd. Arkivbild. - Foto: Charmaine Noronha/AP/TT

Hotet: Skicka 20 000 elefanter till Tyskland

Botswanas president Mokgweetsi Masisi hotar med att skicka 20 000 elefanter till Tyskland. Det är inte ett skämt, säger han.


Hotet kommer efter att Tysklands miljöminister Steffi Lemke tidigare i år lagt fram ett förslag om att förbjuda import av jakttroféer på grund av problem med tjuvjakt. Men Mokgweetsi Masisi menar att ett sådant förbud skulle utarma botswanierna.

— Det är lätt att sitta i Berlin och ha en åsikt om vad vi gör här i Botswana. Vi betalar priset för att bevara de här djuren för världen, säger han till den tyska tidningen Bild.

Presidenten menar att insatser för att bevara elefanterna har lett till att antalet ökat drastiskt och att jakt är ett sätt att hålla beståndet i schack.

Hjordar av elefanter har orsakat skador på egendom, ätit grödor och skadat invånare, enligt Masisi.

Med sina runt 130 000 elefanter har Botswana världens största bestånd. I ett försök att motverka "överbefolkning" har landet redan givit ungefär 8 000 elefanter till Angola och 500 till Moçambique. Tidigare i år mottog London ett liknande hot, när Botswanas regering ville skicka 10 000 elefanter till Hyde park.

— Vi vill ge en sådan gåva till Tyskland, säger Masisi och tillägger att han inte accepterar ett nej.

TT
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!