En man cyklar förbi en väggmålning i Serbiens huvudstad Belgrad med texten 'Kosovo' målat ovanpå den serbiska flaggans färger. Arkivbild.
En man cyklar förbi en väggmålning i Serbiens huvudstad Belgrad med texten 'Kosovo' målat ovanpå den serbiska flaggans färger. Arkivbild. - Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Kosovos serber osäker faktor vid folkräkning

Kosovo inleder landets första folkräkning på över tio år. Enligt statistikbyrån väntas de etniska serberna i landet delta, men relationen mellan dem och Kosovos regering är mycket spänd.


Folkräkningen i Kosovo inleds på fredagen och beräknas pågå i sex veckor. Under fredagen uppmanar det ledande kosovoserbiska partiet till en bojkott av folkräkningen, bara timmar efter att den inletts.

"Det serbiska folket kommer inte att delta i den kommande falska folkräkningen", meddelar partiet Srpska Lista, i ett uttalande på sociala medier.

Regeringen i Serbien har inte meddelat sin inställning till om de runt 100 000 serberna i Kosovo bör att delta i folkräkningen. Kosovos statistikbyrå har tidigare genomfört en folkräkning, 2011, som bojkottades av serberna.

Relationerna mellan regeringen och Kosovos etniska serber försämrades kraftigt i början av året då den serbiska valutan förbjöds och euron blev den enda giltiga valutan i landet.

Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien 2008, ett drag som Serbien inte har erkänt. Landet har i stället fortsatt att finansiera ett parallellt hälsosystem, utbildning och socialförsäkringssystem för serber i Kosovo.

Förutom att fastställa invånarantalet kommer invånare under folkräkningen att intervjuas om sina hushåll, utbildning, sysselsättning, om skador de fick under kriget 1998–1999 och om de har släktingar som dog eller torterades under den tiden.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!