World Central Kitchens fordon, som besköts i ett israeliskt luftangrepp i måndags.
World Central Kitchens fordon, som besköts i ett israeliskt luftangrepp i måndags. - Foto: Ismael Abu Dayyah/AP/TT

Israel sparkar två efter attack mot hjälparbetare

Två militärer avskedas efter det uppmärksammade angreppet mot ett fordon tillhörande organisationen World Central Kitchen i måndags. Tre andra militärer tillrättavisas, uppger Israels armé.


De sparkade militärerna missuppfattade "kritisk information" och bröt mot militärens stridsregler, heter det.

Även om stora logotyper prydde taken på hjälparbetarnas fordon kunde drönaren inte tyda dem i mörkret, enligt den pensionerade generalen Yoav Har-Even som leder den israeliska utredningen om händelsen.

World Central Kitchen kallar utredningen och de disciplinära åtgärderna för viktiga steg, men säger på fredagen att det behövs en oberoende utredning av händelsen.

"Utan systemförändring kommer det att bli fler militära misslyckanden, fler ursäkter och fler sörjande familjer", skriver organisationen i ett uttalande.

"Borde inte ha hänt"

Israel har tidigare bett om ursäkt för attacken, där sju av hjälporganisationens arbetare dödades, och som har lett till omfattande fördömanden från omvärlden. Israels militär uppger nu att man var ute efter Hamasmedlemmar när fordonet besköts.

Palestinier, hjälporganisationer och människorättsorganisationer har flera gånger anklagat israeliska styrkor för att skjuta hänsynslöst mot civila under hela konflikten, vilket Israel förnekar.

— Det är en allvarlig händelse som vi är ansvariga för och det borde inte ha hänt och vi kommer att se till att det inte händer igen, säger den israeliska militärens talesperson Daniel Hagari, som kallar händelsen en tragedi.

Tre flyganfall

Det är inledningsvis oklart om ursäkten kommer att leda till att internationella organisationer bedömer att det är säkert att återuppta verksamheten i Gaza där en stor del av befolkningen är i behov av hjälp.

De sju som dödades i angreppet – som bestod av tre flyganfall under fyra minuter – var tre britter, en polack, en australier, en palestinier och en person med dubbelt medborgarskap i Kanada och USA. Samtliga arbetade för World Central Kitchen och distribuerade mat som hade tagits in i Gaza via en nyinrättad havskorridor.

Polen kräver på fredagen en rättslig utredning av "mord" på hjälparbetarna.

Enligt FN har över 220 hjälparbetare dödats i kriget.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!