Många tvingades evakuera efter förra årets omfattande bränder på grekiska ön Rhodos. Nu kan tusentals får ersättning.
Många tvingades evakuera efter förra årets omfattande bränder på grekiska ön Rhodos. Nu kan tusentals får ersättning. - Foto: Petros Giannakouris & Henrik Montgomery/TT

Branddrabbade turister får gratis semester

Turister som tvingades fly från förra sommarens omfattande bränder på Rhodos kan få en gratis hotellvecka, skriver The Guardian.


Det krävdes byråkratiska kullerbyttor och ny lagstiftning, men 25 000 turister – varav många britter – som evakuerades i fjol kan få ansöka om kuponger för att få gratis hotellvistelse. 

Sugen på lediga dagar med full lön? Då kan det bli verklighet

Turister kan få ersättning efter bränderna förra sommaren

Ersättningen på upp till 500 pund, motsvarande cirka 6 700 kronor, betalas ut av den grekiska staten.

— Det har varit en väldigt komplicerad process, inte minst för att vi är det första landet i världen som gör något liknande, säger Myron Flouris på det grekiska turismdepartementet till tidningen.

Initiativet kommer att genomföras i två etapper: från nu till 31 maj, samt mellan den 1 oktober och 15 november. Fler än 5 000 semestersugna har redan anmält sig.

— Vem som helst som bodde i områden som drabbades av bränderna är berättigade. Intresset har varit stort och vi förstår det som att det kommer att bli ännu större i höst, säger Yanis Papavasiliou, som leder Rhodos förbund för hotellägare, till The Guardian.

Då ska du ta semester i sommar – för störst solchans

Rhodos är ett populärt resmål för många turister. Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenskparadiset vill införa avgift för att slippa turister

Är semestern slut? Så blir du av med alkoholsuget

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!