En ny studie visar hur man kan minska suget efter alkohol när sommarsemestern är slut.
En ny studie visar hur man kan minska suget efter alkohol när sommarsemestern är slut. - Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT & Stian Lysberg Solum

Är semestern slut? Så blir du av med alkoholsuget

Forskaren inom global folkhälsa på Karolinska Institutet, Mats Hallgren, har genomfört en studie som visar hur man kan minska alkoholsuget när semestern tagit slut. I Dagens Nyheter berättar han om de främsta tipsen för att minska suget.


Semestern börjar för många lida mot sitt slut och för vissa har den redan tagit slut. Sommaren 2023 är på väg att vara över. Något som för många svenska är synonymt med semestertider är att unna sig god mat, trevligt umgänge och kanske någon läskande alkoholhaltig dryck i glaset.

Så mycket förstör semester-alkoholen din träning: "Tyvärr"

Studie visar – så kan du minska alkoholsuget

Forskaren Mats Hallgren har tillsammans med sina kollegor presenterat resultatet från deras senaste studie om alkohols påverkan på hur träning kan motverka suget efter alkohol. I tidskriften Drug and Alcohol Dependence redogör de för sina slutsatser.

Där visar det sig att träning och rörelse har större påverkan på människor med sug efter alkohol än man tidigare trott. I Dagens Nyheter berättar Hallgren mer genomgående om studien och det resultatet man uppnådde. 

– Vi tror att motionen påverkar den mentala hälsan. Inte alla, men många med alkoholbrukssyndrom har en sämre psykisk och somatisk hälsa. Vi mätte måendet före och efter och kunde se att träningen hade en stor effekt. Vi såg också att träningen minskade förekomsten av stress och oro. Men alkoholkonsumtionen gick även ner för dem som inte mådde psykiskt dåligt, så det finns nog också en påverkan på hjärnans belöningssystem, säger Mats Hallgren till DN.

Vad ska man då tänka på om suget efter alkohol blir påtagligt? 

Enligt Hallgren finns det något som de flesta kan göra redan innan suget smyger sig på.

– Många vill inte söka hjälp, men fysisk aktivitet är något nästan alla kan göra. Börja försiktigt och med något du tycker om. Det kan vara löpträning, en pulshöjande promenad eller något annat. Försök se till att du utför träningen när, eller strax innan, suget normalt kommer. Det har störst effekt.

Träningsprofilen Mimmi Kapell: Så tränar du dig enklast till större rumpa

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!