En australisk militärhelikopter på Pikelot under en annan räddningsinsats, i augusti 2020. Arkivbild.
En australisk militärhelikopter på Pikelot under en annan räddningsinsats, i augusti 2020. Arkivbild. - Foto: HOGP/AP/TT

Strandsatta räddade – skrev "hjälp" med palmblad

Tre sjömän har räddats efter över en vecka på en liten ö i Stilla havet. Räddningsinsatsen bjöd dessutom på en oväntad släktträff.


Sjömännen fiskade i vattnen runt den obebodda mikronesiska ön Pikelot när deras båtmotor havererade, rapporterar CNN. De lyckades ta sig i land på ön, men männens radio fick slut på batterier innan de lyckades larma efter hjälp.

I runt en vecka levde de på kokosnötter och vatten från en liten källa på ön.

En räddningsinsats inleddes först sedan anhöriga larmat myndigheter på Guam, ett amerikanskt Stillahavsterritorium norr om Mikronesien. Ett spaningsplan sändes då ut från USA:s bas på japanska Okinawa, och den 7 april fick piloterna plötsligt syn på palmblad formade till ordet "HELP" på en liten atollö mitt i havet.

Först två dagar senare kunde männen räddas av ett utsänt amerikanskt flottfartyg. Då väntade en rejäl överraskning: en av de sergeanter som tog sig i land på ön visade sig vara en avlägsen släkting till de strandsatta männen.

— Det är en galen värld, säger sergeant Eugene Halishlius – som har rötter i Mikronesien – till CNN.

Önationen Mikronesien, belägen mellan Filippinerna och Hawaii, består av fler än 600 öar utspridda över 2,5 miljoner kvadratkilometer hav. För snart fyra år sedan räddades tre andra strandsatta sjömän från lilla Pikelot, då efter att ha skrivit "SOS" med hjälp av palmblad.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!