Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och expert på Israel-Palestina-konflikten.
Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och expert på Israel-Palestina-konflikten. - Foto: Johan Nilsson/TT

Expert: Varningslamporna har blinkat röda

Den iranska attacken mot Israel var inte överraskande i sig – men uppgifterna om antalet drönare förvånar Mellanösternexperten Anders Persson. Samtidigt är det vi ser i linje med vad bedömare förväntade sig. Än så länge, säger han.


Han bedömer attacken som väldigt väntad efter den långa raden av varningar under de senaste dagarna.

— Alla tecken har pekat på att någon typ av attack skulle ske. Alla varningslampor har blinkat röda, säger Anders Persson, Mellanösternexpert och forskare vid Linnéuniversitetet.

Tre nyckelfrågor

Det är svårt att veta vad som kommer att hända nu.

— Faktumet att man attackerar på natten tyder ju på att man inte är intresserade av allt för stort antal civila offer. Ungar är inte i skolorna, mindre folk är ute och så. Det är ett tecken på att Iran vill markera snarare än att eskalera. Men det vet vi inte. Vi vet heller inte om det här är början på en större attack eller om det här är allt vi kommer att se, säger Persson.

Han säger att det finns tre nyckelfrågor som är avgörande för händelseutvecklingen.

— Vilka blir skadorna? Är det här början på någonting större eller är allting över i och med det här anfallet? Och: Hur kommer Israel att svara?

"Finns två scenarier"

Alexander Atarodi, tidigare forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, anser att det finns olika möjliga följder av attacken. Han säger att det är första gången som Iran och Israel möter varandra i en direkt konfrontation med risk för krig.

— Det finns två scenarier. Det ena är att Iran har bestämt sig för att hämnas på attacken mot konsulatet i Damaskus, i det scenariot utgår vi från att det blir begränsade attacker och att det inte eskalerar. I det andra scenariot handlar det om en större attack med stridsflygplan, och simultana attacker från andra håll, säger Atarodi som understryker att mycket fortfarande är oklart.

Hur kommer Israel att svara?

— Israel agerar alltid gentemot attacker som är riktade mot Israel, på ett eller annat sätt. Det har man gjort gentemot Hizbollah, det har man gjort mot Hamas, och mot Syrien och Irak, säger Atarodi.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!