Folkhavet i Tel Aviv i lördags. Den stora banderollen syftar på att många tycker att USA har en rimligare Mellanöstern-politik än Israel.
Folkhavet i Tel Aviv i lördags. Den stora banderollen syftar på att många tycker att USA har en rimligare Mellanöstern-politik än Israel. - Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Svensk i Tel Aviv: Det blir ändå nyval

Svenske Jonatan Macznik befann sig mitt i ett demonstrerande folkhav i Tel Aviv när beskedet kom: Israel är under attack, alla måste gå hem. Helt plötsligt, i en demonstration med 100 000 människor – bara tyst, säger han. Men Irans jätteanfall har inte påverkat missnöjet med Benjamin Netanyahus regering, enligt Macznik, som är övertygad om att Israel går mot nyval.


Gatuprotesterna mot premiärminister Netanyahus styre har pågått i månader, även före Gazakrigets början i oktober. Och i Tel Aviv lockar de mest folk, uppskattningarna i lördags varierar mellan 45 000 och 100 000 personer.

Men den kvällen blev annorlunda, när myndigheternas varning kom om ett stort anfall från Iran.

— Det blev en väldigt konstig stämning, säger Macznik, som bor utanför Tel Aviv och precis som alla andra började bege sig hemåt.

"Inte många som sov"

— Sedan var det inte många som sov den natten. Vi kunde se hur det smällde över oss, när luftförsvaret sköt ner drönare.

Nu är han lättad över att anfallets omedelbara konsekvenser blev relativt lindriga, och hoppas att Israel inte hämnas militärt.

— Det finns de som såklart säger att man måste svara Iran. Men de allra flesta vill ha lugn och ro, menar han.

Oavsett så är missnöjet med Israels regering orubbat. Grunden för det är densamma: att den brokiga regeringen, med flera högerextrema ministrar, ses som ett desperat försök av Netanyahu att klamra sig fast vid makten för att slippa att dömas för korruption.

Impopulär redan tidigare

Premiärministern hade extremt låg popularitet redan före Gazakriget. Nu tycker många att han hanterat även det uselt, och de allmänna protesterna i Tel Aviv har kompletterats med att Gazagisslans anhöriga håller stora demonstrationer i Jerusalem.

Det bidrar till Jonatan Maczniks övertygelse om att regeringen kommer att falla.

— Frågan är hur lång tid det tar tills det blir nyval. Missnöjet är så stort.

Jonatan Macznik i sitt skyddsrum i Rishpon utanför Tel Aviv.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!