En plats där hemlösa slagit läger i Kaliforniens huvudstad Sacramento. Arkivbild.
En plats där hemlösa slagit läger i Kaliforniens huvudstad Sacramento. Arkivbild. - Foto: Rich Pedroncelli/AP/TT

Unikt fall i HD: Är det grymt att avhysa hemlösa?

Utgör det ett "grymt och ovanligt" straff att förbjuda hemlösa att sova utomhus – även om det saknas plats på härbärgen? USA:s högsta domstol ska ta ställning till frågan, i en tid då över en kvarts miljon människor beräknas vara hemlösa i landet.


Det aktuella fall som de nio HD-domarna hör under måndagen har sitt ursprung i den lilla staden Grants Pass i Oregon. Där har lokala myndigheter börjat bötfälla personer som sover utomhus. Syftet var att få ordning på stadens allmänna parker, som förvandlats till tältläger, skriver nyhetsbyrån AP.

I andra städer i västra USA har hemlösa som sovit utomhus gripits. Detta då stadsföreträdare hävdar att sovplatserna, som i vissa fall är nära tågspår eller annan infrastruktur, är farliga och icke-sanitära.

Hundratals organisationer har vänt sig emot agerandet. Att straffa människor som behöver någonstans att sova kommer leda till att hemlöshet på sikt kriminaliseras och krisen förvärras, menar de.

Det åttonde tillägget i USA:s grundlag förbjuder "grym och ovanlig bestraffning". Paragrafen åberopas ofta i samband med debatter om dödsstraffet.

HD:s beslut väntas i slutet av juni.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!