En kvinna sitter på en soffa utanför sitt översvämmade hus i den informella bosättningen Mathare i Kenyas huvudstad Nairobi.
En kvinna sitter på en soffa utanför sitt översvämmade hus i den informella bosättningen Mathare i Kenyas huvudstad Nairobi. - Foto: Brian Inganga/AP/TT

Närmare 200 döda i Östafrikas skyfall

Minst 155 människor har omkommit till följd av översvämningar och jordskred orsakade av kraftiga skyfall i Tanzania. Även i grannlandet Kenya har ovädren kostat flera liv.


I Tanzania beräknas omkring 200 000 människor vara påverkade av ovädrens framfart, enligt premiärminister Kassim Majaliwa. Fält, bostäder och annan infrastruktur uppges ha förstörts i regnen.

I Kenyas huvudstad Nairobi har tiotals personer omkommit. Ytterligare flera saknas, enligt lokal polis. Översvämningarna har orsakat kaos i miljonstaden, med vägar och broar blockerade och bostäder i informella bosättningar under vatten.

Kenyas president William Ruto uppger att människor i de värst drabbade områdena kommer att förflyttas. Tiotusentals har redan evakuerats.

Även Tanzanias grannland Burundi – ett av världens fattigaste länder – är svårt drabbat av skyfallen. Stigande vattennivåer i den stora insjön Tanganyika har fått en flod att svämma över och orsakat omfattande skador på infrastruktur, rapporterar AP.

Årets regnperiod i Östafrika har sammanfallit med väderfenomenet El Niños framfart. Samtidigt återhämtar sig regionen efter den värsta torkan på fyra årtionden.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!