En ung man går förbi en delvis förstörd byggnad i Borodjanka norr om Ukrainas huvudstad Kiev. Bild från i lördags.
En ung man går förbi en delvis förstörd byggnad i Borodjanka norr om Ukrainas huvudstad Kiev. Bild från i lördags. - Foto: Francisco Seco/AP/TT

Ukrainas militärchef varnar efter rysk framgång

Läget på slagfälten i Ukraina har försämrats enligt den ukrainske försvarschefen Oleksandr Syrskyj. Kommentaren fälls sedan ryska styrkor intagit en mindre ort i Donetsk.


Befälhavaren Syrskyj sade på söndagseftermiddagen att ukrainska styrkor tvingats till reträtt från befästningar i östra delen av Donetskregionen. "Läget vid fronten har försämrats", säger Syrskyj på den sociala medieplattformen Telegram, där han också bekräftade att den ukrainska försvarslinjen därmed hade påverkats.

Anledningen till de ryska styrkornas offensiv tros vara att de försöker vinna terräng innan nya amerikanska vapenleveranser når Ukraina.

Enligt rapporter rör det sig om samhället Novobatjmutivka, som ligger runt en mil norr om tidigare hårt omstridda Avdijivka, som Ryssland tog kontroll över i februari.

Donetsk är en av de ukrainska regioner som Ryssland i strid med folkrätten säger sig ha annekterat under det fullskaliga krigets gång.

Ryska angrepp drabbade även Mykolajiv invid Svarta havet. Ett hotell i staden träffades och stacks i brand. Även energiinfrastruktur skadades i de ryska attackerna, enligt regionens guvernör.

Ryska försvarsdepartementet uppger i sin tur att ett antal ukrainska drönare skjutits ned i flera regioner i västra delarna av Ryssland: Brjansk, Kursk, Belgorod och Kaluga.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!