Kravallpolis slår till på UCLA-området tidigt på torsdagen.
Kravallpolis slår till på UCLA-området tidigt på torsdagen. - Foto: Jae C Hong/AP/TT

Biden om studentprotesterna: Ordning måste råda

USA är inget auktoritärt land som tystar människor, säger USA:s president Joe Biden om studentprotesterna mot Gazakriget som skakat flera lärosäten över hela landet. Men rättsstatsprincipen måste upprätthållas, betonar han, efter flera dagar med polisingripanden.


— Ordning måste råda, säger Joe Biden i sitt första längre uttalande om protesterna, enligt CNN.

Presidenten säger också att antisemitism, eller andra hatfulla uttalanden, inte har någon plats på lärosätena. Larm om antisemitiska budskap har förekommit på flera håll – samtidigt som judiska studenter också sällat sig till protesterna mot Israels krigföring.

I talet meddelar Biden att det inte är aktuellt att kalla in nationalgardet för att hantera protesterna, och att de inte fått honom att ändra sin inställning till Israel eller regionen i stort.

Kravallpolis på offensiv

På UCLA i Los Angeles hördes smällar och skrik när kravallpolis tog sig in i ett protestläger och monterade ned barrikader under natten till torsdag, lokal tid.

Minst 200 personer greps i delvis våldsamma konfrontationer när protestlägret rensades bort. Det har också förekommit medieuppgifter om att polis skjutit gummiklädda kulor.

Kartan visar universitet i USA där polisen gripit demonstranter under perioden 17–30 april.

På andra sidan landet är det Columbia University i New York som har stått i centrum för protesterna. Där har ledningen beslutat att stänga universitetsområdet och övergå till distansföreläsningar resten av terminen. Det gäller även sluttentor.

Beslutet fattades sedan natten till onsdagen blivit dramatisk även där: Polis försedd med kravallsköldar och buntband tog sig in och tömde en ockuperad byggnad på universitetsområdet. Ett stort antal personer greps.

Israels president fördömer

Protester pågår på ett 40-tal universitet i USA. Studenterna kräver bland annat att deras lärosäten ska sluta handla med Israel eller bolag som stödjer Israel. Sedan protesterna började i mitten av april har minst 2 000 personer frihetsberövats.

Motdemonstrationer, till stöd för Israel och de som togs som gisslan av terrorstämplade Hamas vid det anfall i oktober som utgjorde krigets startpunkt, förekommer också.

Israels president Isaac Herzog gick på torsdagen till skarp attack mot de Gazasolidariska protesterna. De är "smittade av hat och antisemitism som får bränsle av arrogans och okunskap", hävdar han.

"Vi ser med förskräckelse hur grymheterna mot Israel den 7 oktober firas och rättfärdigas", säger Herzog enligt AFP i ett uttalande som syftar till att stödja judiska studenter.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!