Antony Blinken i hamnstaden Ashdod på onsdagen.
Antony Blinken i hamnstaden Ashdod på onsdagen. - Foto: Evelyn Hockstein/pool via AP/TT

USA: Israel har ingen bra plan för Rafah

Israel har inte visat upp någon trovärdig plan för hur en humanitär katastrof ska undvikas i Gazastaden Rafah. Det säger USA:s utrikesminister Antony Blinken vid en rundtur längs det palestinska områdets gräns.


Blinken har i Israel träffat landets ledning, och även visats de senaste åtgärderna för att få in mer hjälpsändningar till Gazaremsans runt två miljoner civila palestinier.

Tidigare har USA kritiserat Israel för att gränskontrollerna är så rigorösa att för lite av hjälpen når fram. Men vid gränsövergången Kerem Shalom, nära Rafah i södra Gazaremsan, fick Blinken höra att Israels tullinspektioner nu kommit upp i en kapacitet på 55 lastbilar per timme.

Blinken fick även se Erez, en övergång vid norra Gaza som före kriget bara hanterade persontrafik. Nu har den byggts om för att kunna släppa igenom lastbilar, vilket innebär att hjälpleveranser får mycket kortare väg från medelhavshamnen Ashdod.

Men Blinken betonade även om förbättringar nu sker, efter rapporter om begynnande svält i norra Gazaremsan, har Israel uppenbarligen inte gjort nog inför en offensiv mot Rafah. Det är dit större delen av befolkningen flytt, samtidigt som Israel hävdar att huvudfienden Hamas också gömmer sina styrkor där.

— Vi kan inte, och kommer inte, att stödja en stor militäroperation i Rafah, så länge det inte finns en effektiv plan för att säkerställa att civila inte drabbas. Någon sådan plan har vi inte sett, sade utrikesministern enligt The Times of Israel.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!