Maltas före detta premiärminister Joseph Muscat. Arkivbild.
Maltas före detta premiärminister Joseph Muscat. Arkivbild. - Foto: Christian Hartmann/Pool via AP/TT

Maltas exledare åtalad i korruptionsfall

För första gången ställs en tidigare premiärminister i Malta inför en brottmålsdomstol. Anklagelserna rör bland annat korruption.


Maltas tidigare premiärminister Joseph Muscat och landets nuvarande biträdande premiärminister och centralbankschefen har anklagas formellt för misstankar om brott i samband med privatisering av sjukhus.

Även en tidigare minister, Konrad Mizzi, åtalas för att ha tagit emot mutor. Muscats tidigare stabschef Keith Schemberi anklagas för bland annat pengatvätt.

De samlade anklagelserna rör mottagande av muta, pengatvätt och korruption i maktutövande. De anklagade ska ha skott sig på en privatisering av tre sjukhus 2015 då Muscat ledde en Labourregering i Malta. Bolaget som köpte sjukhusen hade ingen tidigare erfarenhet av sjukhusvård – och sålde vidare sjukhusverksamheten knappt två år senare.

Turerna kring affärerna har fått stor uppmärksamhet. Muscat hävdar att anklagelserna är politiskt motiverade och underblåsta av rivaliserande Nationalistpartiet.

Den åtalade biträdande premiärminister Chris Fearne har tidigare tippats att få en post i EU-kommissionen. Den tidigare finansministern Edward Scicluna, som också är formellt anklagad för bedrägeri, leder för närvarande Maltas centralbank.

Den förre detta premiärministern Muscat avgick 2020 i samband med en rättslig utredning om mordet på journalisten Caruana Galizia hösten 2017. Hon dödades av en bilbomb, och misstankar riktades mot personer inom Muscats stab.

Misstankarna om direkt inblandning ströks efter en utredning som blev klar 2021, men utredningen konstaterade att den dåvarande regeringen skapat ett "samhällsklimat som gav straffrihet" till dem som dödade journalisten.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!