Geert Wilders, partiledare för PVV i Nederländerna.
Geert Wilders, partiledare för PVV i Nederländerna. - Foto: Zoltan Mathe/AP/TT

Wilders: Regering klar – premiärminister saknas

Förhandlingarna om en koalitionsregering är över och en högerregering kan bildas i Nederländerna, meddelar den högerpopulistiske partiledaren Geert Wilders. Men vem som blir premiärminister är ännu inte klart.


Utdragna förhandlingar har pågått sedan valet i slutet av november, då Wilders parti, det främlingsfientliga Frihetspartiet (PVV), blev störst.

— Vi har en uppgörelse genom förhandlaren, säger Wilders.

I förhandlingarna har samarbetspartier tidigare krävt att Wilders inte ska bli premiärminister, vilket bekräftats av honom. Detta trots att Wilders parti överraskade med att bli det största i parlamentsvalet.

Frågan om vem som ska ersätta avgående premiärminister Mark Rutte, som väntas bli Natos näste generalsekreterare, undveks av Wilders.

— Diskussioner om premiärministern ska hållas senare, svarade Wilders på en pressträff.

En av dem som utpekas som näste premiärminister är tidigare inrikesministern Ronald Plasterk. Mikrobiologen Plasterk tillhör det socialdemokratiska partiet PVDA, men har lämnat politiken för att grunda en bolag inom cancervård.

I regeringsförhandlingarna, som letts av en medlare, har de inblandade partierna i princip kommit överens om att hälften av ministerposterna ska gå till sakkunniga som är partipolitiskt obundna.

Senast Nederländerna hade en regering där även experter ingick var 1918.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!