Rök stiger mot himlen över Noumea, Nya Kaledonien i onsdags.
Rök stiger mot himlen över Noumea, Nya Kaledonien i onsdags. - Foto: Nicolas Job/AP/TT

Balaklavor och bränder: Turister fast i uppror

Hundratals turister har fastnat i de hastigt uppblossade sammandrabbningarna i öparadiset Nya Kaledonien, en fransk administrativ enhet i Stilla havet. Frankrike har skickat kravallutrustad förstärkning.


Ilskan över Frankrikes planerade förändringar gällande röstberättigande till regionalval har lett till ögruppens värsta protester på fyra årtionden. Byggnader och bilar har satts i brand, butiker har plundrats och skottlossning har lett till flera dödsfall och hundratals skadade. Kaoset har fått köer att ringla långa utanför banker och matbutiker, där hyllorna gapar tomma.

Ögruppens flygplats har stängts för kommersiella flygningar. Den australiske turisten Nicholas Agustin säger att han och hans flickvän inte vet hur de ska ta sig hem.

— Vi såg män på gatorna med balaklavor och stora pinnar. Det låg rök över staden, säger han.

Separatister tillhörande ursprungsbefolkningen har satt upp vägspärrar med hjälp av brända bildäck.

— Vi riskerar våra liv bara för att gå ut snabbt under dagen och köpa mat, säger Sophie Parkinson, som rest till Nya Kaledonien för jobb och nu är fast.

På fredagen anlände förstärkningar i form av runt 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser till ögruppen, som ligger i Stilla havet mellan Australien och Fiji. Hundratals "upprorsmakare" har redan gripits, enligt franska myndigheter, och utegångsförbud har införts.

Nya Kaledonien, med omkring 270 000 invånare, har varit ett franskt territorium sedan 1853. Tre gånger har invånarna i folkomröstningar sagt nej till självständighet, men bland ursprungsbefolkningen är frågan ständigt aktuell.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!