Demonstranter mot Georgiens agentlagstiftning nära parlamentet i huvudstaden Tbilisi den 14 maj.
Demonstranter mot Georgiens agentlagstiftning nära parlamentet i huvudstaden Tbilisi den 14 maj. - Foto: Zurab Tsertsvadze/AP/TT

Georgiens parlament kör över presidentens veto

Parlamentet i Tbilisi kommer att köra över president Salomé Zurabisjvilis veto mot den omstridda agentlagstiftningen, meddelar en företrädare för regeringspartiet Georgisk dröm.


Enligt talmannen Sjalva Papuasjvili kommer parlamentet att samlas i nästa vecka för att formellt upphäva presidentens veto.

Zurabisjvili lade in sitt veto kort efter att parlamentet i förra veckan antagit den kontroversiella lagen, som beskrivs som en kopia av en kritiserad rysk lag och tros gå stick i stäv med Georgiens EU-ambitioner.

På måndagen hävdar premiärminister Irakli Kobachidze att över 60 procent av befolkningen står bakom lagen. Det är dock oklart var siffran kommer ifrån, skriver nyhetsbyrån AP.

Kobachidze anklagar samtidigt Zurabisjvili för att "förhindra allt utrymme för sunda diskussioner".

De senaste månaderna har tiotusentals georgier flera gånger samlats i massiva demonstrationer mot lagen. Fysiska slagsmål har dessutom utbrutit i parlamentets kammarsal vid minst två tillfällen.

Den så kallade agentlagen innebär att organisationer som får mer än en femtedel av sin finansiering från utlandet ska registrera sig hos myndigheterna som organisationer verkande i främmande makts ärende. Lagen har väckt frågor om mediefrihet, om bistånd samt om själva lagtexten, som av allt att döma utformats enligt en modell som i Ryssland används för att kringskära civilsamhälle och regimkritik.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!