En bild tagen från AP:s liveflöde som visar en vy över norra Gaza. Kamerautrustningen beslagtogs sedan av israeliska myndigheter, men ska nu lämnas tillbaka.
En bild tagen från AP:s liveflöde som visar en vy över norra Gaza. Kamerautrustningen beslagtogs sedan av israeliska myndigheter, men ska nu lämnas tillbaka. - Foto: AP/TT

Israel backar om tillslag mot nyhetsbyrå

Israel backar om beslutet att slå till mot nyhetsbyrån AP. Vid tillslaget stoppades en livesändning som visade en vy över Gaza. Dessutom beslagtogs en kamera och sändningsutrustning.


"Jag har nu beordrat att operationen ska avbrytas och utrustningen ska lämnas tillbaka till nyhetsbyrån AP", säger Israels kommunikationsminister Shlomo Karhi i ett uttalande på tisdagskvällen.

Innan det israeliska beskedet kom hade USA uppmanat Israel att tänka om.

— Vi har varit i direkt kontakt med Israels regering för att uttrycka vår oro över den här handlingen, sade en talesperson för Vita huset på tisdagskvällen.

Lauren Easton, biträdande kommunikationschef för AP, säger i ett uttalande att:

"Även om vi är nöjda med hur det här har utvecklat sig så är vi fortfarande oroade över hur den israeliska regeringen använder sig av lagen om utländska medieföretag och oberoende journalisters möjlighet att verka fritt i Israel".

Sändningen bröts

På tisdagseftermiddagen anlände ett antal tjänstemän från Israels kommunikationsdepartement till AP:s lokaler i staden Sderot. De beslagtog utrustningen och sändningen bröts.

Nyhetsbyrån anklagades för att ha brutit mot Israels förbud mot Al Jazeera, som infördes tidigare i maj. Det qatariska mediebolaget är kund till AP och har visat livesändningen. Israel har beskyllt Al Jazeera för ensidig och vinklad rapportering.

AP hade redan i förra veckan beordrats att upphöra med livesändningen, något som nyhetsbyrån vägrade att göra.

Tidigare under dagen skrev kommunikationsministern Karhi i en kommentar att lagen som antogs slår fast att "alla enheter som används för att leverera material till Al Jazeera kan beslagtas".

Agerandet kritiserades

Reportrar utan gränser (RSF) fördömde tidigare Israels agerande.

"Efter att ha förbjudit Al Jazeera ger sig nu Israel på AP. RSF fördömer beslaget av en nyhetsbyrås kamera och stoppandet av ett liveflöde som visar en vy över Gaza . . . detta är en upprörande censur", skrev RSF på X.

Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare António Guterres, sade att det som hänt är "chockerande".

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
USA