Tibetaner protesterar utanför Kinas ambassad i USA:s huvudstad Washington den 10 mars, i samband med årets högtidlighållande av det tibetanska upproret 1959.
Tibetaner protesterar utanför Kinas ambassad i USA:s huvudstad Washington den 10 mars, i samband med årets högtidlighållande av det tibetanska upproret 1959. - Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Larmet: Kina tvångsförflyttar hela byar i Tibet

Kina sägs utöva extrema, systematiska påtryckningar för att tvinga tibetaner att lämna sina hem. Sedan 2016 har över 140 000 tibetaner tvångsförflyttas, enligt Human Rights Watch. Metoden beskrivs som ett allvarligt hot mot folkgruppens existens.


Fakta: Tibet

Tibet, ofta kallat "världens tak", är formellt en självstyrande region i västra Kina.

Kinas ledare hävdar att Tibet har ingått i Kina i flera hundra år, medan tibetaner menar att området under perioder varit ett eget kungadöme med självständigt styre.

1950 invaderade kinesiska styrkor och tvångsannekterade området. Tibetanerna tvingades erkänna Kinas överhöghet mot löften om Pekings respekt för tibetanernas religion och seder. I praktiken började dock landet helt att inlemmas i Kina.

Efter en rad uppror och en misslyckad revolt 1959 – med flera tusen döda tibetaner till följd – flydde Tibets fjortonde Dalai lama, Tenzin Gyatso. Tillsammans med hundratusen anhängare upprättades en exilregering i den indiska bergsstaden Dharamsala.

Pekings kontroll över Tibet beskrivs som total, med ytterst små möjligheter för invånarna att använda sitt språk och utöva sin religion och kultur. Enligt en rad rapporter över åren har tibetanerna så gott som noll politiska och medborgerliga rättigheter.

Källa: Landguiden/UI, Human Rights Watch (HRW), Freedom House.

Hundratals hela byar har de senaste åren utraderats från Tibets karta, slår människorättsorganisationen fast i en rapport.

Invånarna uppges ha förflyttats till andra platser, ofta hundratals kilometer bort. Regeringen säkerställer enligt HRW att de inte återvänder genom krav på demolering av husen de lämnar bakom sig.

Enligt Peking sker förflyttningarna i den Kinaockuperade autonoma regionen på frivillig basis – men rapporten visar att tibetanerna utsätts för extrema påtryckningar och hotas med allvarliga påföljder om de inte går med på att flytta. En av de kinesiska metoderna beskrivs av Peking som "ideologiskt dörr till dörr-arbete".

Tvingas till industrijobb

I ett fall uppges 200 av 262 hushåll i en by initialt ha motsatt sig förflyttning till ett område närmare tio mil bort. Efter övertalning "valde samtliga att flytta frivilligt", hävdar Peking enligt HRW.

En man och hans dotter poserar på torget invid Potalapalatset i Tibets största stad Lhasa, framför en stor reklampelare på Kinas president Xi Jinping och andra kinesiska ledare. Bild tagen 2021.

I ett parallellt kinesiskt projekt har ytterligare över en halv miljon tibetaner från "fattigare hushåll" förflyttats mellan 2016 och 2020, mot löften om bättre jobb- och inkomstmöjligheter. Men merparten har inte lyckats få varaktiga anställningar i sina nya hemorter, skriver HRW med hänvisning till uppföljande studier.

Enligt organisationen riskerar massförflyttningarna att få förödande effekter för tibetanerna och deras kultur och levnadssätt. Tibetanerna är ofta jordbrukare och boskapsskötare och förflyttas till områden där de i stället tvingas ta jobb i stora industrier.

"Kulturellt folkmord"

Redan i början av 2010-talet larmade människorättsorganisationer om att två miljoner tibetaner tvångsförflyttats till nya områden, där kinesiska byar upprättats i syfte att utveckla en "socialistisk landsbygd".

Elever vid ett internat för nordtibetaner under en lektion i mandarin (standardkinesiska) i Lhasa. Bild tagen 2021, under en sällsynt regeringsledd rundresa i regionen för utländska journalister.

Sedan länge pågår kinesiska regeringsprojekt med syftet att assimilera tibetanerna och införliva deras kultur och religion i den nationella kinesiska identiteten, uppger HRW.

Tibets exilregering har upprepade gånger anklagat Kina för ett "kulturellt folkmord" i Tibet, skriver nyhetsbyrån AFP.

TT
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!