Forskare varnar för en ovälkommen invasion i semesterparadiset.
Forskare varnar för en ovälkommen invasion i semesterparadiset. - Foto: Henry Montgomery/TT, Marko Tanasijević / Alamy

Turister varnas för köttätande havsmaskar: "Brännande smärta"

Köttätande eldmaskar har invaderat kusterna till ett populärt resmål för svenskarna. En röd varning har utfärdats.


Eldmaskar, en marin livsform som tidigare främst påträffades i Karibien och de tropiska delarna av västra Atlanten, har observerats i ökande antal längs Medelhavets kuster. Eldmasken äter döda eller döende djur som den råkar träffa på. Trots att den inte ger sig på människor för föda så kan deras luddiga taggar utsöndra ett gift som kan orsaka biverkningar.

Klimatförändringar och de senaste årens värmeböljor tros vara faktorer som bidragit till ökningen. Dessa marina gäster, vars kroppar sträcker sig upp till 30 centimeter och vars borstar är laddade med tusentals giftiga taggar, utsöndrar ett nervgift som orsakar yrsel.  

Nu har en röd varning utfärdats till turister och lokalbefolkning.

MISSA INTE: Så spenderar hushållen pengarna under semestern: "Risker"

"Brännande smärta"

Forskare från OGS slår larm om de eldmaskarnas gift. Deras borstar, fyllda med stickande neurotoxiner kan orsaka obehag och i värsta fall en allergisk reaktion.

”De har stickande gifter i borsten som kan orsaka brännande smärta, ödem, klåda och domningar”, skriver de i ett pressmeddelande.

Forskarna uttrycker att eldmaskarna även ställer till det för fiskesektorn eftersom de fastnar i nät och fiskeredskap.

De arbetar nu för att begränsa spridningen och uppmanar därför alla som ser eller kommit i kontakt med maskarna att anmäla det online.

LÄS MER: Utgifterna du ska akta dig för i sommar: "Läcker pengar"

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sprider sig i populärt semesterparadis

Eldmasken har länge funnits i Medelhavet, men på senare tid har dess antal ökat dramatiskt, särskilt vid populära turistdestinationer.

Forskare varnar nu för att arten uppvisar "invasivt" beteende, särskilt i södra Italiens vatten, inklusive Sicilien, Kalabrien, Puglia och Kampanien.

Italien är en av de mest besökta destinationerna för svenska turister. Enligt Europeiska ERVs resebarometer var Italien det sjunde mest populära resmålet för svenskar 2022.

De flesta besöker landet under sommarmånaderna juni, juli och augusti, vilket sammanfaller med eldmaskens ökande närvaro.

Kan behöva vård

Vid kontakt med eldmaskarna rekommenderas det att försiktigt avlägsna deras taggar. Experternas råd till de som blir stuckna är att inte skrubba huden, utan att istället med hjälp av tejp eller torra fingrar försöka ta bort taggarna.

Drabbade områden bör sedan tvättas med kallt vatten, desinficeras och kylas ned. Kortisonsalva kan användas för att lindra smärta och klåda.

Vid allergiska reaktioner eller feber bör man söka medicinsk hjälp.

LÄS MER: 

Samsung-användare? Här är missen du inte vill göra när du reser

Så långt före resan ska du boka flyget – spara 1 240 kronor

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/