En ny inställning i Samsungs telefoner gör att flygplansläget aktiverar både wifi och bluetooth.
En ny inställning i Samsungs telefoner gör att flygplansläget aktiverar både wifi och bluetooth. - Foto: Manu Fernandez & Jonas Ekströmer/TT

Samsung-användare? Här är missen du inte vill göra när du reser

När det är dags för utlandssemestern krävs det att du stänger av mobilen eller sätter den i flygplansläge. Men en uppdatering hos Samsung gör att enheten också lagrar ditt val vilket kan innebära att obehöriga använder ditt nätverk.


Sommaren har anlänt och det brukar innebära att många är semestersugna. Ett sätt för att få uppleva en garanterad solsemester är att resa till värmen, framför allt då den svenska sommaren sällan garanterar endast sol utan även en hel del regn. 

MISSA INTE: Regn och åska – säg hejdå till sommarvärmen

5G på flyget – det gäller

Något som är allmänt känt är att det är dags att stänga av mobilen eller sätta den i flygplansläge när man kliver ombord på flygplanet inför semestern. Orsaken är att mobiltelefoner annars kan orsaka störningar i radiosignalerna som flygplanet själva är uppkopplade mot, vilket kan resultera i att piloternas radiokommunikation med flygledaren störs.

Under sommaren 2023 klubbades dock ett nytt beslut igenom av Europeiska kommissionen som gör det möjligt för flygbolag att erbjuda passagerare 5G-uppkoppling. Det kommer resultera i att man både kan ringa telefonsamtal och surfa på internet under flygresan. Tanken är att låta nätverket användas i 2,4GHz-bandet där ett modem tillhandahåller länken mellan flygplanet och marken, vilket inte ska påverka radiosignalerna ombord. 

LÄS MER: Slut på flygplansläge – nu är det tillåtet att ringa samtal under flygresan

Foto: Junge, Heiko

Så aktiveras wifi och bluetooth på din Samsung under flygresan

Hur som haver har inget bolag ännu börjat erbjuda sina passagerare att surfa och ringa samtal ombord med hjälp av 5G, åtminstone inte i Sverige. Istället uppmanas man fortsatt att stänga av elektronisk utrustning eller sätta dem i flygplansläge. 

Samsung är ett av de mer populära mobilmärkena i Sverige och i deras telefoner har man nu börjat anpassa det så kallade flygplansläget. Detta för att lättare göra flygplanets wifi och bluetooth-uppkoppling tillgänglig. 

Uppdateringen går helt enkelt ut på att om du slagit på wifi eller bluetooth samtidigt som du använt dig av flygplansläge så kommer din mobiltelefon att komma ihåg det. Det innebär att nästa gång du använder flygplansläget så kommer telefonen automatiskt aktivera wifi och bluetooth, skriver Mobil.se

MISSA INTE: 5 dolda funktioner i din Android du borde börja använda

Foto: Richard Drew

Samsung-användare? Det bör du känna till när du flyger

Om du vill stänga av möjligheten till någon form av uppkoppling när du kliver ombord på flyget behöver du därför på egen hand stänga av både wifi och bluetooth, samtidigt som flygplansläget är påslaget. 

Men att din mobiltelefon automatiskt aktiverar ett tidigare val som wifi och bluetooth kan dock ställa till vissa problem om du inte stänger av det på egen hand. 

Risken med att ha både wifi och bluetooth aktiverat är att det kan ge en obehörig person möjligheten att koppla upp sig till dina trådlösa enheter, även efter flygresan. Därtill kan hackare och bedragare skapa falska wifi-nätverk för att omdirigera dig till skadliga webbplatser och på så sätt försöka komma över känslig information. 

LÄS MER: Mobilerna du ska akta dig för i sommar – går sönder lättast

Om du aktiverar flygplansläge så sparar din Samsung-telefon valet att även aktivera wifi och bluetooth till nästa gång du aktiverar flygplansläget. Foto: Privat


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/