Konservativa partiet Republikanernas avsatte ledare Éric Ciotti under ett framträdande i franska mediebolaget TF1 på tisdagen.
Konservativa partiet Republikanernas avsatte ledare Éric Ciotti under ett framträdande i franska mediebolaget TF1 på tisdagen. - Foto: Stephane de Sakutin/Pool via AFP/TT

Republikanernas ledare Ciotti avsatt – tar strid

Det franska högerpartiet Republikanernas partiledare Éric Ciotti har avsatts av partiet under ett krismöte. Anledningen är att Ciotti öppnat för direkt och nära samarbete med ytterhögerpartiet Nationell samling i det kommande parlamentsvalet. Men Ciotti vägrar avgå och är beredd att ta strid.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

— Republikanerna kommer att presentera kandidater som är tydliga och oberoende för den franska allmänheten, meddelade Annie Genevard som är parlamentsledamot och deltog i det partimöte där Ciotti avsattes av en enhällig partistyrelse.

Genevard uppges ta över ledarskapet för Republikanerna, troligen i ett delat ledarskap, rapporterar franska nyhetsbyrån AFP.

Ciotti svarade på beslutet genom att utmana partikollegerna till strid.

Han skrev på den sociala medieplattformen X att krismötet var ett flagrant brott mot partiets stadgar, och att beslutet kan få rättsliga konsekvenser.

"Jag är och förblir ordförande för vårt politiska parti, vald av medlemmarna!", skrev Ciotti.

Stängde partihögkvarter

Det ett gång stora och statsbärande konservativa partiet Republikanerna såg därmed ut att implodera på onsdagen efter interna strider.

Splittringen orsakades av Ciottis besked att Republikanerna ska inleda samarbete med extremhögerpartiet Nationell samling (RN) och dess ledande politiker Marine le Pen. Ett beslut som kom inför det stundande parlamentsvalet som utlysts av president Emmanuel Macron efter EU-valet.

Men ledande politiker inom Republikanerna blev vansinniga över beskedet om en högergir mot det främlingsfientliga RN.

Före mötet där Ciotti avsattes hade han på onsdagen valt att stänga ned Republikanernas partihögkvarter i Paris och låsa dörrarna för meningsmotståndare inom partiet. Ciotti motiverade beslutet med att "hot mottagits" och att han måste "skydda personalen".

"Lyfta ut honom"

Men oppositionella inom partiet som krävde Ciottis omedelbara avgång hade redan bestämt sig:

— Ciotti var inte ledare (för Republikanerna) från det ögonblick han tog detta vansinniga beslut, sade parlamentsledamoten Aurélien Pradié till franska public servicebolaget France 2 inför mötet.

— Vi kommer att lyfta ut honom från kontoret som tillhör ättlingarna till (forne presidenten) Charles de Gaulle om vi måste, sade Pradié som anses vara en av tungviktarna inom Republikanerna.

TT
/
Hot