Lastbilar med nödhjälp anländer via piren till Gaza i maj. Arkivbild.
Lastbilar med nödhjälp anländer via piren till Gaza i maj. Arkivbild. - Foto: Malcolm Cohens-Ashley/USA:s armé via AP/TT

Nödhjälp via pir i Gaza pausas – FN ska utreda

Den flytande piren i Gaza, som byggts av USA för att få in nödhjälp, riskerar återigen att skadas av höga vågor. Men projektet står inför större utmaningar än så: FN har pausat leveranser via piren efter etiska oklarheter.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Piren, som byggdes på uppdrag av den amerikanska regeringen under våren, skulle utgöra en öppen väg för förnödenheter till den lidande palestinska befolkningen. Men den är känslig för väder och vind, och har redan krävt reparationer efter att den skadats i en storm i maj.

Nu flyttas piren tillfälligt till en israelisk hamn för att undvika fler skador i en kommande storm, uppger USA:s militärkommando Centcom.

Oklarheter kring gisslanfritagning

Nödhjälpsleveranser via piren, som hittills uppgått till cirka 3 500 ton, kommer att återupptas när piren är tillbaka igen enligt Centcom – om det nu finns några leveranser att återuppta.

FN:s livsmedelsorgan (WFP) har pausat leveranserna via piren efter att Israel genomförde en militäroperation i närheten, i samband med att landet fritog fyra gisslan. Över 270 palestinier dödades i samband med fritagningen.

Leveranser pausas

USA och Israel har uppgett att ett område nära piren användes för att hämta gisslan med helikopter, men förnekar att piren användes i samband med händelsen. Rykten har dock cirkulerat på sociala medier om att så är fallet – vilket innebär stor fara för nödhjälpsarbetarna, uppger hjälporganisationer.

FN har därför pausat leveranserna via piren för att utreda frågan.

— Humanitär nödhjälp får inte användas eller uppfattas som att den tar någon sida i en konflikt. Säkerheten för våra humanitära nödhjälpsarbetare hänger på att alla sidor, och samhällena på platsen, litar på deras opartiskhet, säger FN:s talesperson Farhan Haq.

TT
/
USA