Människor promenerar utanför en tunnelbanestation i huvudstaden Quito.
Människor promenerar utanför en tunnelbanestation i huvudstaden Quito. - Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Strömmen försvann i Ecuador

Ecuador drabbades av ett rikstäckande strömavbrott i flera timmar under onsdagen, enligt landets energiminister. Avbrottet kom plötsligt och skapade kaos i trafiken.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

"Ett fel i en transmissionsledning har orsakat en våg av frånkopplingar, så det finns ingen el på nationell nivå", meddelade tillförordnade energiministern Roberto Luque på X.

I huvudstaden Quito stannade tunnelbanan till följd av avbrottet. Människor fastnade i hissar och polisen kallades ut till trafikkorsningar då trafikljusen slocknade.

Det massiva avbrottet inträffade vid 15-tiden och tre timmar senare var strömmen i landet återställd till 95 procent, enligt Luque.

Det sydamerikanska landet har brottats med svår torka som påverkat vattenkraftproduktionen. Samtidigt har plötsligt kraftigt regn över helgen, med översvämningar och jordskred som följd, tvingat myndigheterna att stänga ned tre vattenkraftverk, rapporterar Reuters.

I april utlyste president Daniel Noboa ett nödläge på grund av energikrisen och tillkännagav planer för kontrollerade strömavbrott.

TT
/