Den brittiske premiärministern Rishi Sunak säger att han är 'oerhört arg' över misstankar om att bland annat hans kampanjchef utifrån insiderinformation satsat pengar på datum för valet innan Sunak offentliggjorde det.
Den brittiske premiärministern Rishi Sunak säger att han är 'oerhört arg' över misstankar om att bland annat hans kampanjchef utifrån insiderinformation satsat pengar på datum för valet innan Sunak offentliggjorde det. - Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

Sunak "oerhört arg" över vadslagning

Den brittiske premiärministern Rishi Sunak säger sig vara "oerhört, oerhört arg". Ilskan gäller misstankarna om att höga företrädare för hans eget parti Konservativa partiet (Tories) ägnat sig åt otillåten vadslagning om datum för det brittiska valet innan han själv utlyste det.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Om de satsade pengar baserat på insiderinformation de hade kan det vara brottsligt.

När Sunak frågades ut i BBC på torsdagskvällen sade han att misstankarna är allvarliga men att man måste låta utredningarna som pågår ha sin gång. Han underströk samtidigt att om det visar sig att någon brutit mot reglerna ska de inte bara få ta de rättsliga konsekvenserna av det.

— Jag ska också se till att de sparkas ut från partiet, sade Sunak.

Det är inte vilka medlemmar eller företrädare som helst som misstänks ha satsat pengar på när valet skulle hållas. Det handlar om Sunaks kampanjchef, två av partiets kandidater i valet den 4 juli – däribland kampanjchefens fru – samt en av dem som ansvarar för Sunaks säkerhet.

Det är inte olagligt att slå vad om valdatum men olagligt att göra det utifrån insiderinformation. Det är inte känt vilket datum de fyra satsat pengar på.

Sunak och hans parti ser ut att gå mot en brakförlust och förlorad regeringsmakt i valet.

TT
/