På rekordkort tid ska de franska borgmästarna organisera val samtidigt som semesterperioden drar igång och många OS-evenemang planeras. Arkivbild.
På rekordkort tid ska de franska borgmästarna organisera val samtidigt som semesterperioden drar igång och många OS-evenemang planeras. Arkivbild. - Foto: Michel Euler/TT/AP

Panik när rekordsnabbt val ska organiseras

Indragna semestrar, inställda bröllop och tusentals inkallade volontärer. I Frankrike kämpar kommunerna med att organisera parlamentsval i rekordfart – samtidigt som skolavslutningar och OS står för dörren.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Den 29 juni skulle Laurence Durand-Nicard ha gift sig i kommunhuset i La Guerche-sur-l'Aubois. Men nu har kommunen ställt in alla planerade evenemang på grund av parlamentsvalet som ska hållas den 30 juni och 7 juli. I stället har Laurence erbjudits att gifta sig i ett tält på fotbollsplanen.

— Jag bryr mig inte alls om valet, jag är chockad över att det får sådana här konsekvenser, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Rekordkort tid

När president Emmanuel Macron upplöste nationalförsamlingen och utlyste nyval den 9 juni, efter förlusten för hans parti till ytterhögern i valet till EU-parlamentet samma dag, skapade det panik i många av landets kommuner. På rekordkort tid – 20 dagar – ska borgmästarna i landets 577 valkretsar organisera val samtidigt som semesterperioden drar igång och många evenemang i samband med OS i Paris planeras runt om i landet.

— Jag har ägnat hela morgonen åt att försöka få tag på människor som kan jobba under valdagarna, säger Murielle Fabre, borgmästare i Lampertheim i nordöstra Frankrike, till TT.

— Många är på semester eller har redan andra tillställningar inplanerade.

I Bonneval väster om Paris tvingas kommunen ändra den planerade färden av OS-facklan som passerar genom staden den 7 juli.

— Prefekturen vill inte flytta vallokalerna, därför ändrar vi den olympiska eldens rutt genom staden, säger borgmästaren Eric Jubert till AFP.

Kommunerna måste mobilisera tusentals valarbetare till parlamentsvalen den 30 juni och 7 juli. Arkivbild.

Varnar för svårigheter

I Troyes i östra delen av landet försöker kommunen lösa hur väljarna ska kunna ta sig till vallokalerna samtidigt som cykeltävlingen Tour de France passerar genom staden, skriver tidningen Le Courrier des Maires.

Organisationen för Frankrikes borgmästare, AMF, har gått ut och varnat för svårigheterna för kommunerna.

"Det plötsliga beslutet av republikens president att utlysa nyval med historiskt kort varsel väcker stark oro bland många borgmästare", skriver AMF i ett pressmeddelande och tillägger att "den verkställande makten" tycks vara omedveten om den stora finansiella belastningen på kommunerna som valen medför.

I Lampertheim innebär valet extra kostnader som kommer att påverka stadens budget.

— Det blir kostnader för övertid för kommunens personal och dessutom allt material som måste tryckas upp, säger borgmästaren Fabre, som också har en annan farhåga:

— Det finns en stor oro för resultatet, vilken politik landet kommer att föra efter valet.

TT
/